diumenge, 9 de maig del 2010

Jocs i jotes a Vinebre

En el marc de la festa de Sant Miquel de maig els vinebrans celebren una bonica romeria fins a l'ermita del Sant, situada a l'entrada del congost del Pas de l'Ase.
La trobada s'inicia de bon matí, després de la processó que passeja la imatge del Sant pels carrers i places del poble, passant per davall dels elaborats arcs que construeixen els veïns mentre des de les balconades van tirant flors i paperets al pas del seguici. Cap a les nou del matí tothom ja està preparat per anar amb vehicle o caminant fins l'ermitori, situat a un parell de quilòmetres de la població. Ara toca buscar una bona ombra que ofereixen els pins que envolten l'ermita, fer el parament i encetar un llarg i abundós esmorzar mentre es conversa amb els amics i veïns de fora vila.
Cap al migdia, després de l'àpat i d'alguna que altra "migdiada", s'inicien tot de jocs davant la plaça. Normalment són els més petits que comencen a córrer d'aquí cap a llà amb pistoles d'aigua, mullant a tort i a dret, sense mirar prim, o bé xuten pilotes de plàstic que, com una tradició més, reparteixen els organitzadors de la festa.
En mig d'aquest aldarull s'escolten els primers sons de l'Agrupació Musical d'Ascó que comencen a tocar conegudes peces entre les que destaca la jota. I a partir d'aleshores tothom ja sap on hi ha el caliu de la festa: uns ballen, altres enceten els jocs i encara d'altres gaudeixen observant l'anar i venir de tots plegats, entre converses i rialles.
Entre els jocs tradicionals que mai no poden fallar a la trobada de Sant Miquel vam veure saltar a corda, vam xalar d'allò més amb el joc de la corretja que van protagonistar els jovenots i vam riure amb l'estirada de corda multitudinària.
Tanmateix enguany destacaré la recuperació del joc del borinot -parlo de recuperació perquè tot i saber que temps enrera s'hi havia jugat mai no ho havia vist a Vinebre-. Alguns dels veïns més grans van començar el joc davant un petit grup d'espectadors que, en un moment es va convertir en una rotllana plena de curiosos que ens ho vam passar d'allò més bé amb la manera simpàtica i divertida com van jugar.
Felicitats vinebrans!!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada