diumenge, 16 de maig del 2010

Els jocs en la història

Aquest cap de setmana hem participat a Figueres a les terceres jornades Els jocs en la història que enguany s'han centrat en la cultura material i immaterial dels jocs.
El museu del Joguet de Catalunya ha estat qui ha acollit aquest esdeveniment que ha reunit al voltant d'una trentena de persones interessades en l'anàlisi i l'estudi dels jocs.
Particularment penso que ha estat una de les edicions més reeixides quant a continguts, destacant la conferència inaugural dels càntabres José Angel Hoyos i Fernando de la Torre que van exposar el model que, des de Santander, estan duent a terme per a promocionar les diferents modalitats de jocs de bolos entre els escolars. Per la seva banda l'amic Fernando Maestro va fer una excel·lent presentació de l'exposició de jocs tradicionals que s'ha pogut veure a Saragossa durant aquests dos darrers mesos. Pere Lavega va oferir una nova lliçó de les múltiples i transversals maneres que podem tenir de veure i estudiar els jocs tradicionals. I encara destacaria la dinàmica comunicació de la M. Antònia Pujol que ens va fer ballar i jugar amb una simpatia i expressivitat impressionant. Va ser un plaer per a mi poder retrobar-me amb el mestre mallorquí Joan Sans (enamorat de les joguines artesanes) i conèixer per fi al francès Daniel Descomps, autor de diferents llibres sobre construcció de joguines amb elements naturals, entre les quals us aconsello que intenteu trobar:
  • Jouets rustiques. Ostal del libre de l’Institut d’Estudis Occitans, Orlhac 1992
  • Jouets d’autrefois. Ostal del libre de l’Institut d’Estudis Occitans, Orlhac 1994
  • Jouets de toujours. Ostal del libre de l’Institut d’Estudis Occitans, Orlhac 1997

Per la temàtica tractada i la investigació realitzada cal destacar també la comunicació del jove Roger Benito que ens va parlar sobre els jocs i jugadors a la Barcelona Baixmedieval.

Cal dir també que les jornades es van complementar amb la presentació de les actes de les jornades celebrades l'abril de l'any passat a Tarragona, exposicions de joguines artesanes fetes per Sans i Descomps, la visita al museu de Joguines, una demostració de baldufes, la mostra de llibres sobre jocs i la presentació de pòsters -ben aviat us parlaré del que van presentar l'associació cultural Lo Llaüt i l'institut de Flix titulat Me'n vaig de la bola!-.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada