dimarts, 9 d’abril del 2019

Congrés Internacional: El joc tradicional avui: vigilància, projecció i utilitat social

El passat 29, 30 i 31 de març va tenir lloc, a Cangas del Narcea, el Congrés Internacional: El joc tradicional avui: vigilància, projecció i utilitat social, organitzat per l'Associació del Bolo Vaqueiro, el Conceyu de Cangas del Narcea, la socieda Etnomotora Asturiana i l'Associació Europea de Jocs i Esports Tradicionals. La trobada va ser exquisidament dirigida pels amics de l'Associació del Bolo Vaqueiro que van preparar un programa rigorós però amè, variat i enriquidor.
Divendres 29 va tenir lloc la recepció i obertura institucional que va comptar amb la presència dels membres de l'Associació Cultural El Nueso; Francisco Álvarez, president de l'Associació del Bolo Vaqueiro; José Víctor Rodríguez, alcalde de l'Ajuntament de Cangas, i Pere Lavega, president de l'AEJDT.
Tot seguit es va procedir a l'acte d'homenatge dels fundadors de l'Associació del Bolo Vaqueiro. Aquest acte, carregat d'emotivitat, va ser molt concorregut i va comptar amb la presència de molts dels fundadors de l'associació així com de les noves generacions.
La ponència inicial del congrés va ser llegida pel president, Pere Lavega, qui va dissertar sobre la necessitat del treball en xarxa com un recurs més per potenciar el joc esportiu tradicional en la societat contemporània.
El congrés va comptar amb les següents comunicacions:
  • José Ángel Hoyos i Fernando Destre, de la Federació Càntabra de Bitlles: Escola i salvaguarda del patrimoni bolístico càntabre
  • Paolo Coelo, de la Universitat de Coimbra: Capoeira i emocions
  • Carmen Fernández, de la Universitat de Saragossa: Jocs tradicionals amb cançons per a la formació en competències
  • Biel Pubill, de l'Associació Cultural Lo Llaüt i Institut de Flix: "Tradijoc", organització, elements i actors principals.
  • Fabrizio Viérin, de la FIGEST i Fédérachon Esport de Nohtra Téra): Integration de la FIGEST dans la structure du sport en Italie
  • Peggy Liaigrem, de la Confédération FALSAB): Est-il possible d'être l'instituttion la més ancienne et la plus moderne?
  • Jordi Torrent i Víctor Baroja, de la Federació Catalana de Jocs i Esports Tradicionals: Processos d'institucionalització de base popular i lúdica
  • Fernando Mestre, del Museu de Camp, i Daniel Marcos, del Centre El Fort: Camp i La almunia, dues iniciatives expositives a Aragó
  • Paolo Avigo, de l'Associazione Giochi Antichi: Li festival de jeux traditionnels "Tocati"
  • Carlos Suari, de la Socieda Etnomotora Asturiana: El joc tradicional, un patrimoni per activar.
El congrés va comptar, a més, amb múltiples activitats paral·leles i complementàries com l'acte de col·locació de la primera pedra de la pista de bitlles municipal de Cangas del Narcea, la visita a la població i l'exposició "20 anys per no oblidar".
Cal destacar el programa excepcional del diumenge 31 de març. Amb el títol de Etnovisita a la recuperació del joces va organitzar una excursió per diversos pobles propers a Cangas per poder veure pistes de bolos i gaudir del joc.
Es van visitar els pobles de Vil·laicanes, on es va poder veure una competició.
La Bimeda, amb una magnífica i ben conservada bolera.
I en Llumes es va visitar el palau de l'Ardalí, situat en un sorprenent entorn natural, i on vam descobrir una pista de fantasia situada entre pastures i paratges agrícoles.
Coincidint amb el Congrés Internacional: El joc tradicional avui, va tenir lloc la Reunió del Consell d'Administració de la AEJsST en la qual es van tractar temes pertanyents a cada un dels nou projectes en curs. Especial atenció va tenir la reflexió sobre la redacció del Reglament Intern i actualització dels estatuts que es pretenen passar a votació en la propera Reunió General de la AEJeST que tindrà lloc a la Vall d'Aosta entre el 30 de maig i el 2 de juny.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada