Exposicions

Disposem de tres EXPOSICIONS:

I) EL JOC ENTRE LA TRADICIÓ I LA MODERNITAT
Una experiència en el context d’Horta de Sant Joan

II) JOC A JOC DE PLAÇA A PLAÇA
Experiència educativa per conèixer el patrimoni urbanístic d’un poble a través del joc tradicional

III) UN VIATGE PEL MÓN A TRAVÉS DELS JOCS DE TAULER


I) EL JOC ENTRE LA TRADICIÓ I LA MODERNITAT
Una experiència en el context d’Horta de Sant Joan

Comissaris: Pere Lavega Biel Pubill
Projecte i Coordinació: Antoni Costes Pere Lavega Fernando Maestro Biel Pubill
Disseny i Fotografia: Quim Botey Guillem Torné
Edita: Associació Cultural Lo Llaüt d’Ascó INEFC Lleida (Laboratori de Praxiologia Motriu)
Juny de 2008


1. INTRODUCCIÓ Tradició i modernitat, passat i present, cultura d’arrel i noves tecnologies es conjuminen en aquesta exposició que mostra les potencialitats del joc tradicional, no sols com un mitjà per conèixer nostàlgicament el passat, sinó també com a dinamitzador d’iniciatives locals interessades a projectar la cultura a partir del patrimoni lúdic.

2. CARACTERÍSTIQUES DE L’EXPOSICIÓ
  • 18 plafons verticals de lona FRONTLIT 720 dpi (200 x 100) 
  • 2 plafons horitzontals de lona FRONTLIT 720 dpi (200 x 100)
  • Qualitat fotogràfica 
  • Cada plafó disposa d’un sistema de subjecció amb barra dalt i barilla baix 
  • Pes aproximat 80 Kg 3
 

 
3. CONDICIONS DE CESSIÓ DE L’EXPOSICIÓ
  1. L’exposició es cedirà a institucions, associacions o entitats que ho sol·licitin per escrit a qualsevol de les adreces de contacte
  2. Les parts sol·licitants assumiran les despeses de recollida, transport, muntatge i retorn de l’exposició
  3. Consultar el preu de l’exposició a través de les adreces de contacte


4. ACTIVITATS COMPLEMENTÀRIES:
  • CONFERÈNCIA: Oferim la possibilitat de fer una conferència sobre aquesta temàtica, consistent a explicar l’experiència duta a terme a Horta de Sant Joan, remarcant algunes característiques dels jocs tradicionals de Catalunya i reflexionant sobre les possibilitats que té aquest patrimoni lúdic per a dinamitzar la vida cultural d’una població donant-la a conèixer a través del joc tradicional.
    • Durada aproximada 60 minuts.
    • Es necessita canó de projecció i pantalla.
    • Preu de la conferència 150 euros.
    • Per a desplaçaments superiors a 100 Km es concretarà la despesa corresponent.
  • CURS DE FORMACIÓ: Així mateix durant la mostra de l’exposició es podria impartir un curs de formació de 5 a 15 hores al voltant de l’ús educatiu, recreatiu i turístic del joc tradicional. Les condicions d’aquesta activitat s’acordaran segons el format que es triï en quant a hores, continguts i grups als qui vagi dirigida l’activitat.
INFORMACIÓ I CONTACTE: Pere Lavega i Biel Pubill 


-------------------------------------------------------------------------------------------------------

II)  JOC A JOC DE PLAÇA A PLAÇA
Experiència educativa per conèixer el patrimoni urbanístic d’un poble a través del joc tradicional

Text i imatges: Biel Pubill
Disseny: ÒPTIM disseny
Edita: Associació Cultural Lo Llaüt d’Ascó
Abril de 2008

1. INTRODUCCIÓ Des de la seva creació el 1998 l’Associació Cultural Lo Llaüt ha vetllat per dinamitzar l’activitat cultural i lúdica de la població i per donar a conèixer el nostre patrimoni a través de publicacions –els llibres de la Galvana en són un bon exemple-, col·laboracions amb altres entitats, ajuts i recolzament a iniciatives diverses –exposicions, xerrades, cursos...-. Amb l’edició de l’exposició JOC A JOC DE PLAÇA A PLAÇA encetem una nova línia de treball enfocada a elaborar exposicions que puguin ser itinerants i que permetin projectar la nostra població des de diferents vessants. Què mostra l’exposició Joc a joc? L’exposició mostra l’experiència que des del curs 2002/03 ve organitzant Lo Llaüt conjuntament amb el CEIP Sant Miquel d'Ascó i l'IES Flix, basada en la recuperació de diferents jocs tradicionals practicant-los en els escenaris on ahir es desenvolupaven aquests, preocupant-nos no sols de la part lúdica que del joc es desprèn, sinó també de sensibilitzar l'alumnat de la necessitat de conèixer i dignificar zones del casc antic del poble i generar dinàmiques de conscienciació encaminades a valorar la riquesa de qualsevol racó del patrimoni urbà. L’exposició es divideix en set plafons on s’expliquen els jocs recuperats (la trisella, la rana, la planta de l’església, el flèndit, el set i mig, la catxapera, la rebelluga, la creu de terme, les birles, la corrida de pedres o del cabàs i l’estirada de corda), s’indica breument el seu origen i es mostren imatges del seu desenvolupament. Cal Cavallé, Vallxiqué, l’Hort de l’Abadia, el pla de l’església... són alguns dels llocs on es localitza l’activitat i on prenen protagonisme els nostres jocs. En els plafons també s’expliquen els objectius, la metodologia i l’organització del Joc a joc. Entre aquests objectius destaquem: Ø Valorar la riquesa patrimonial dels elements que es mantenen de la vila closa i sensibilitzar de cara la seva preservació. Ø Conèixer i practicar jocs populars i tradicionals de Catalunya i Espanya, bàsicament de llançament i precisió. Ø Reconèixer l'entorn i els escenaris on abans, al poble, es duien a la pràctica bona part dels jocs. La vessant lúdica de l'activitat i la senzilla posada en pràctica ha permès que avui el Joc a joc hagi esdevingut una activitat esperada pels alumnes del CEIP, i que els jocs recuperats hagin passat a formar part de l'imaginari lúdic dels nens i nenes d'Ascó.




2. CARACTERÍSTIQUES DE L’EXPOSICIÓ
  • 7 plafons verticals de lona, enrotllables (200 x 80cm)
  • Qualitat fotogràfica
  • Cada plafó disposa d’un sistema de subjecció molt fàcil de muntar amb una barra vertical, desmuntable 
  • Pes aproximat dels 7 plafons 20 Kg
  • Per al seu trasllat cada plafó va protegit dins d’una funda de lona amb cremallera que evita qualsevol agressió al material –90 cm de llargada per 12 cm d’amplada
  • L’exposició es munta ràpidament, en menys de 10 minuts

3. CONDICIONS DE CESSIÓ DE L’EXPOSICIÓ ·
  1. L’exposició es cedirà a institucions, associacions o entitats que ho sol·licitin per escrit a l’apartat de correus número 11, d’Ascó o per mail
  2. Consultar el preu de l’exposició a través de les adreces de contacte
  3. Les parts sol·licitants assumiran les despeses de recollida, transport, muntatge i retorn de l’exposició
4. ACTIVITATS COMPLEMENTÀRIES:
Lo Llaüt ofereix la possibilitat de dur a terme activitats complementàries de l’exposició com ara:
  • Xerrades: Explicació de l’experiència Joc a Joc i la seva repercussió en àmbits culturals i d’ensenyament
  • Conferència sobre els Jocs i esports tradicionals a la Ribera d’Ebre
  • Tallers: 
    • Construcció de joguines populars amb material domèstic, de l’entorn o reciclat 
    • Construcció d’instruments tradicionals amb material domèstic, de l’entorn o reciclat 
    • Dinamització a través de jocs tradicionals de Catalunya o d’altres cultures
INFORMACIÓ I CONTACTE: Biel Pubill 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

III) UN VIATGE PEL MÓN A TRAVÉS DELS JOCS DE TAULER

«Pots descobrir més d’una persona en una hora de joc
que en un any de conversa», Plató (428-347 aC).
 
 
El joc és inherent a l’ésser humà. Des de sempre l’home ha jugat i a través del joc ha après a entrar en societat, a respectar les normes dels qui comparteixen l’espai comú i a aprendre les relacions dels membres dins la comunitat. Els jocs són, doncs, testimonis muts de maneres pretèrites de relacionar-se i d’entendre la vida, les formes d’oci, el context...
Conèixer un indret a través dels jocs d’una època determinada, esbrinar com sorgeixen, la seva funció, qui els protagonitzava, qui els potenciava o els permetia, com van evolucionar i degut a què ens ajuda a conèixer la història. Però si a més, com deia Plató, en els nostres viatges podem compartir una estona de joc amb les persones, podrem saber com viuen avui i intuir quina societat tindran demà. 
 
 
Diguem a què i com jugues i et diré com ets! Jocs semblants amb materials i entorns diferents. De les pedres, closques, pinyols, ossos, pals... a les fitxes i daus més sofisticats. Dels forats i ratlles gravades a la pedra o al terra a taulers de paper, plàstic, roba, cartró o elaborats amb ivori o fustes nobles. Del joc improvisat al camp, al carrer o al mercat als confortables locals de joc.
Aquesta petita mostra us proposa un viatge lúdic pel món a través dels jocs de tauler. Però més enllà del reconeixement o no d’aquests, és una invitació a reflexionar sobre els materials amb què estan fets així com a valorar el disseny, el text i les il·lustracions que els acompanyen, i a predir i a entendre quin tipus de societat i quina cultura els ha produït.
L’exposició us invita doncs a compartir instants juganers viscuts, allunyats en l’espai i el temps, dels quals n’ha quedat, si més no, un tauler de joc.

 
 

CARACTERÍSTIQUES DE L’EXPOSICIÓ
  • 70 jocs de tauler de més de 20 països diferents
  • 16 quadres (40cmx60cm)

. CONDICIONS DE CESSIÓ DE L’EXPOSICIÓ ·
  1. L’exposició es cedirà a institucions, associacions o entitats que ho sol·licitin per escrit a l’apartat de correus número 11, d’Ascó o per mail
  2. Consultar el preu de l’exposició
  3. Les parts sol·licitants assumiran les despeses de recollida, transport, muntatge i retorn de l’exposició

INFORMACIÓ I CONTACTE: Biel Pubill