divendres, 15 de desembre del 2017

Vetaina descobreix el Musée du Jouet de Moirans-en-Montagne



Fa uns dies Vetaina va visitar el Musée du Jouet de Moirans-en-Montagne, un autèntic plaer per a la vista i el tacte. 

Un plaer per la vista perquè es tracta d'un complex fantàsticament pensant, espaiós, on es presenten els jocs i les joguines en àmplies vitrines, evitant el caos, i seguint un fil descriptiu molt ben traçat. Alhora, un plaer pel tacte perquè, a diferència de molts altres museus de joguines, en el de Moirans s'ha previst que hi hagi molts racons i zones de jocs on el visitant pot tocar, jugar, experimentar... Aquest és un dels aspectes més interessants de la mostra doncs assegura que els nens i nenes no s'avorreixin "en un museu de jocs"! alhora que facilita que els interessats per la temàtica gaudeixin.

Un altre dels aspectes que ens han sorprès ha estat el fet que el museu mostra diverses joguines històriques de l'antiga Mesopotàmia de gran valor. En són bons exemples carros i nines trobades en algunes tombes -en relació a aquesta temàtica us pot resultar interessant la lectura de l'article "Un char jouet de 5.000 ans..."-.
 Carrets de terra cuita del II mil·lenni aC trobat a Mesopotàmia


I també en són exemples aquestes tabes o "pidos" de vidre d'e`poca romana.
Acompanyen aquestes joguines reproduccions d'altres jocs com el conegut joc de tauler d'Ur:
No cal dir que un museu d'aquestes característiques, possiblement el més important de França quant a infraestructures, disposa d'una magnífica i variada col·lecció de jocs i joguines ben representatives, particularment, del món infantil del segle XX. Aquestes joguines estan ben disposades seguint criteris temàtics:

Un dels temes que no podia deixar de banda era el del món de les joguines de fusta de les quals la regió que envolta Moirans-en-Montagne n'és una productora secular.
 
El museu, com deia, es troba dins de la petita població però en un espai obert, ampli, tot molt ben pensat: enjardinat, amb gronxadors, una gran botiga on poder trobar joguines de la zona de molta qualitat... i per si fos poc, entre les instal·lacions hi trobem un "hebergement" per a poder anar anar a allotjar-s'hi i passar uns dies a tocar del museu!

El museu també disposa d'espais interiors per a exposicions temporals, com la que s'està presentant actualment "Mélodie en Jouets" que es pot visitar fins el 14 de mars de 2018. La mostra presenta una gran quantitat de joguines i joguinetes musicals, de tota mena, que donen una visió molt àmplia d'aquesta temàtica. D'aquesta exposició, com d'altres que periòdicament presenten, se n'editen vistosos catàlegs. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada