dijous, 28 de desembre del 2017

Bruegel al Musée Oldmasters de Brussel·les

 La caiguda dels Angels rebels (1562)

Bruegel és el meu pintor predilecte! Per a mi, el pintor del detall, "l'escriptor i descriptor" -a través del pinzell i la pintura- de la vida quotidiana dels seus contemporanis.
Deixant a banda el seu conegut quadre "Jocs infantils" que es conserva al Kunsthistorisches Museum de Viena, en multitud dels seus gravats i quadres sempre hi troba l'excusa per a donar un cop d'ull al món lúdic i festiu que veia i l'envoltava. 

Paisatge d'hivern amb patinadors i una trampa d'ocells (1565)

El Musée Oldmasters de Brussel·les hi trobem dues sales dedicades a l'artista amb quadres molt representatius de la seva obra. Més enllà d'això -que no és poc- ara, amb l'ajut tecnològic, podem gaudir de la seva obra a través d'una exposició virtual, amb aparells interactius, que ens permet fixar-nos en els més petits detalls. 

 
 El cens a Betlem (1566)



A la Lluita entre el Carnaval i Quaresme tornem a trobar nombroses representacions de jocs. Veiem uns detalls:

El museu, junt amb el Google Cultural Institute, han dut a terme un projecte que permet analitzar tecnològicament algunes de les obres principals de Bruegel:


Pieter Bruegel II, fill de l'anterior, va ser un bon deixeble del seu pare i mostra també aquell interès per la quotidianitat del poble. En molts dels seus quadres també hi trobem aquell interès pels jocs, els balls o la música. Al museu hi trobem, per exemple, el quadre Kermesse amb teatre i processó, del qual veiem un seguit de detalls:

I també en el quadre "Retorn de la romeria" hi veiem curiosos detalls com, per exemple, aquests jugadors d'argolla.

Al museu Oldmasters també hi trobem altres artistes que introdueixen jocs o joguines a les seves pintures, com ara  Peter Bout qui al quadre La fira del poble (1676) pinta un nen amb un cercle i, més enllà, una parella amb un molinet.
Sens dubte, un museu que cal visitar!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada