dilluns, 27 de maig del 2019

Antoni Benaiges, el mestre que va prometre el mar

Fins ahir es va poder veure, al Museu Marítim de Barcelona, l'exposició Antoni Benaiges, el mestre que va prometre el mar.
Antoni Benaiges va ser un mestre nascut a Mont-roig del Camp el 1903 i que va obtenir la plaça al poble de Bañuelos de Bureba (Burgos). Influenciat per les noves corrents pedagògiques va fer cap a aquesta petita població amb l'empenta de la joventut i l'entusiasme per a posar en pràctica eines i recursos com els que proposava Célestin Freinet.
Ràpidament va encomanar al seu alumnat il·lusió per aprendre i, utilitzant les tècniques Freinet com ara el diari d'aula, va anar recollint textos senzills però plens de vitalitat de la mainada. 

Treballant a partir dels interessos dels xiquets i xiquetes va sorgir el projecte del mar. Com deuria ser? si l'havien vist, com l'imaginaven? -d'aquí l'exposició que s'hagi presentat al Museu Marítim-. De resultes d'aquest projecte ell els va prometre que els portaria, un dia, a veure el mar. Malauradament la guerra del 36 va esclatar i l'Antoni esdevingué una de les primeres víctimes de les purgues degut, precisament, a la seva manera d'impartir i entendre la pedagogia.
L'exposició, com sempre molt ben cuidada, reprodueix l'escola on va fer cap l'Antoni, es veuen imatges dels alumnes que va tenir i es mostra material d'aula, elaborat per l'alumnat, en forma dels famosos diaris d'aula.
Entre aquests textos hi trobem diverses referències a jocs populars que practicaven els nens de Buñuelos de Bureba abans de la guerra.

1 comentari:

  1. Mercès per la visita i per fer aquest altaveu,

    salut sr. Pubill!

    ResponElimina