dimecres, 29 de maig de 2019

Trompes de salze i freixe

 
El dissabte 25 de maig Grup de recerca EtnoBioFic (UB i IBB, CSIC-ICUB) conjuntament amb l’associació Amics de Cerdanya i l’Ajuntament de Guils de Cerdanya van organitzar al Local Social d'aquesta petita població un taller centrat en els processos d’elaboració de xiulells i trompes amb fusta de salze i freixe.
El primer que cal fer és preparar la llengüeta -per entendre'ns, el què seria l'inxa d'una gralla-. Per això cal agafar una rameta de salze i, a uns 3 cm de l'extrem marcar una anella al voltant. Tot seguit es procedeix a picar, amb el mànec de la navalla, damunt l'escorça per tal que es desempegui de la fusta.
Un cop tenim la llengueta ara toca fer la trompa. Cal escollir una rama un xic més gruixuda.
Amb la navalla anem marcant l'escorça en "forma d'espiral", un gruix d'uns 8 cm.
I tot seguit procedim a desenganxar-la.
Ara cal anar-la giravoltant formant una mena d'embut. Quan es té aquesta forma cal fermar-la bé, per això podem utilitzar les punxes de l'aranyó -amb un parell o tres n'hi haurà prou-.
I ja tenim la nostra trompa. Ara sols cal col·locar a la punta la llengüeta que hem fet prèviament.

I a fer soroll!!!



Cap comentari:

Publica un comentari