dimecres, 28 de febrer de 2018

Reunió de l'AEJeST al Museu de Jocs Tradicionals de l'Almúnia de Doña Godina

 
El cap de setmana del 23 al 25 va tenir lloc a la localitat de la Almúnia de Doña Godina la reunió d'hivern de l'Associació Europea de Jocs i Esports Tradicionals (AEJeST) en la qual hi van participar els següents membres del Consell d'Administració:
  • Pere Lavega, president (INEFC de Lleida)
  • Guy Jaouen (Tir Ar Gouren, de Bretanya)
  • José Ángel Hoyos (Proyecto Educativo Madera de Ser)
  • Fernando Diestro (Federación Cántabra de Bolos)
  • Paolo Avigo (Assocciazione Giochi Antichi)
  • Celia Marcén (Universidad San Jorge)
  • Fabrizio Vierin (Federazione Italiana Giochi e Sport Tradizionali)
  • Biel Pubill (Associació cultural Lo Llaüt)
  • Carmen Fernández (Universidad de Zaragoza)
  • Fernando Maestro (Museo de Juegos Tradicionales de Campo)
La reunió es va celebrar en el recentment inaugurat a Centre d'investigació sobre els jocs i esports tradicionals "El Fuerte". A la inauguració de les jornades hi va ser present l'alcaldessa, Sra. Marta Gracia i el Primer tinent d'alcalde, el Sr. Juan José Moreno que ens acompanyà durant totes les sessions.
En les imatges superiors veiem un moment de l'acte inaugural on el president actual de l'AEJeST, Sr. Pere Lavega, junt amb el president sortint, Sr. Guy Jaouen fan entrega d'unes publicacions i una placa commemorativa al consistori en senyal d'agraïment a la recepció d'aquesta reunió d'hivern. 
Durant les sessions de treball es van tractar nombrosos temes relacionats amb l'associació. Cal tenir en compte que aquesta reunió era la primera que, físicament, celebrava la nova Junta després de ser escollida a Mallorca el passat mes d'octubre. 
Entre els temes tractats destaca la signatura del conveni entre La Almúnia i l'AEJeST per tal que El Fuerte sigui la seu administrativa de l'associació europea, la reflexió sobre la participació a diferents Projectes Europeus, la dinamització de la web de l'AEJeST i l'ús d'altres xarxes socials, l'admissió de nous membres a l'associació, la redacció i edició del proper Butlletí de l'associació, reflexions sobre el Reglament de Règim Intern que s'ha d'anar posant al dia... 
La trobada va ser una excusa ideal per a conèixer de primera mà "El Fuerte", veure les seves magnífiques instal·lacions i gaudir del guiatge i les explicacions del seu artífex, en Fernando Maestro -director d'un altre museu de jocs tradicionals, el de Campo-. 
El Museu i Centre d'investigació es troba al c/ El Fuerte s/n, i ocupa un edifici emblemàtic per a la població de La Almunia. Es tracta de l'antic convent de San Lorenzo que amb la desamortització quedà abandonat i després de diverses vicissituds fou recuperat com espai d'usos culturals de la població fins que fa pocs mesos va obrir-se com un espai estable que exposa jocs i objectes de joc i esports tradicionals de l'extensa col·lecció de Maestro.

L'espai museïtzat és ampli, agradable i atractiu de per sí, però l'exposició de peces i el discurs museístic que l'acompanya dóna un plus al conjunt, agermanant-se a la perfecció patrimoni arquitectònic amb patrimoni lúdic.
Tota la nau central presenta separacions obertes que permeten mostrar diferents famílies de jocs i esports de forma diàfana, sense que es tingui sensació d'espais tancats ni estancs, donant sempre la idea que el joc i l'esport tradicional és obert a la pràctica de tothom.
Les capelletes laterals de l'antiga església també mostren material expositiu, iniciant-se el recorregut amb una reflexió que ens vol fer adonar que "el món és com una baldufa", tot gira i tots som part d'aquest món que si en alguna cosa ens uneix és a través del joc, de la pràctica lúdica.
El món infantil, el de les joguinetes fetes pels propis nens i nenes, és ben present als primers àmbits de la mostra, per donar pas a l'espai destinat al món dels jocs de llançament on les birles i les diverses modalitats prenen tot el seu protagonisme.  
Més endavant trobem moltes altres varietats de jocs d'arreu, com ara el conegut joc de la rana, jocs de pilota, jocs de força, d'habilitat, jocs relacionats amb les feines, jocs amb animals...

I per últim, destacar un dels recursos més ben treballats i aconseguits del museu: el tractament virtual del conegut quadre "Jocs d'infants" (1560) de Pieter Bruegel. Aquest quadre s'ha "retallat" emprant programes tecnològics donant lloc a un sorprenent muntatge interactiu on l'usuari pot resseguir l'esmentat quadre, mirant amb lupa cadascun dels jocs presents i podent descobrir fins al darrer detall més insignificant. És realment un producte diferent i molt atractiu que dóna personalitat al museu. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada