dimecres, 21 de febrer del 2018

Jocs al Monastero di Santa Chiara a Napoli

Cansada del caos i el xivarri dels carrers del nucli antic de Nàpols Vetaina ha trobat un autèntic oasi de silenci i tranquil·litat. Ha fet una visita al Monastero di Santa Chiara, al bell mig del rovell de l'ou de la ciutat, a la Via Capitelli. 
L'edifici està realment molt ben conservat i arreglat i, entre altres espais, disposa d'un museu, una sala expositiva on es mostra un vell pessebre típicament napolità i, el més important, un magnífic i ampli claustre que es caracteritza per estar guarnit amb cridaneres rajoles amb motius vegetals, escenes de la vida quotidiana i elements i imatges que fan referència a éssers fantàstics o mitològics.
Aquestes rajoles, en les quals domina els colors grocs, verds i taronges, les trobem tant als passadissos que envolten el claustre com a l'exterior, folrant els seients i les columnes que curiosament s'aixequen a l'interior del jardí. 
Curiosament aquestes decoracions guarden interessant escenes on es mostren jocs o activitats lúdiques que, hem de suposar i interpretar, es practicaven o eren conegudes a la zona. Així en un seguit de bancs del centre del claustre hi trobem, per exemple, uns personatges a vora del mar jugant a una mena de petanca.
En un altre banc veiem una gran cucanya en forma de pal ensabonat vertical, al capdamunt del qual hi ha diversos premis (aus, embotits...).
Un altre banc mostra una escena de punteria amb arc. És interessant veure l'estructura trapezoïdal damunt la qual hi ha col·locada la diana on fan punteria.
Més enllà n'hi ha un altre, de banc, on veiem de nou una escena amb arc però en aquest cas, sembla, no es fa punteria sinó que fan cacera.
Un altre banc mostra com diversos personatges juguen al que sembla una mena de croquet, amb pals molt llargs.
I encara una darrera de ben curiosa, còmica, on apareix un personatge amb una mena de careta -si més no té un nas ben llarg- i pujat dalt d'un ruc. Al darrera li va un altre personatge que fa girar el què sembla una bufeta d'animal, inflada, i lligada d'un pal -tot plegat potser simbolitza l'arribada del carnaval-.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada