dimecres, 21 de febrer del 2018

L'"smorfia" napolitana


L'"smorfia" o loteria és el joc tradicional característic de Nàpols. Endinseu-vos pels carrers principals del casc antic (Via Tribunali o Via Capitelli o Librai) i ensopegareu a cada pas amb estancs i tota mena de petits comerços que venen aquesta curiosa loteria.
La curiositat principal d'aquest joc de loteria és el cartró on hi ha representats tots els números de la loteria, fins al 90, amb la particularitat que cadascun va acompanyat d'un dibuix i una frase al·lusiva. El joc, normalment, es ven amb una mena de panera tancada de fibra vegetal -avui, la majoria, fetes a la Xina!-. 
I a part de la loteria una altra "joguineta" que segur que us agradarà són les figures de pessebre que trobareu en nombrosos comerços, en particular situats a la via Sant Armeno que uneix els dos carrers abans esmentats, a tocar de l'església Sant Gregorio Armeno.
Aquest carrer és sens dubte el paradís dels amants del pessebrisme: figures costumistes de tota mena, casetes, pessebres, objectes de decoració nadalenca... i sense buscar gaire podreu gaudir veient un mestre artesà treballant in situ, fent figuretes de fang -i a uns preus prou mòdics si els comparem amb els santons provençals-.
Llàstima que, a diferència de les figures de pessebre provençals, hi hagi poques figuretes napolitanes recreant jocs. Sí que trobareu, però, l'escena on diversos personatges juguen a l'"smorfa"!
I encara, si mireu bé, en alguna botiga podreu trobar la trottola napolitana -rebelluga-. 
Per fi, encara us parlaré d'una darrera joguina o instrument musical. Es una mena de sonall prou bast, fet de fusta i xapes -en alguns casos de refresc- que segons sembla tradicionalment acompanyava als músics de carrer. A la imatge es veu l'instrument i s'intueix com sona, fent un moviment alternatiu i colpejant-se com si d'una matraca es tractés.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada