divendres, 11 de febrer del 2011

PFZ Taragonès (1) L'estre i els trucs

Com indicava a l'anterior entrada, els propers dies faré memòria dels jocs que vam dur a terme en el taller de jocs tradicionals a l'escola, organitzat pel Centre de Recursos Pedagògics del Tarragonès i el Consell Esportiu.
Començarem per dos jocs que aparèixen en dues vinyetes de l'auca recollida per Joan Amades. Corresponen a les vinyetes 23 i 47 que Amades identifica, respectivament, amb els noms de L'estre i Els trucs. Per començar, una evidència: les dues vinyetes són pràcticament iguals. El gravador, per tant, va estalviar-se feina a l'hora de definir més el joc representat. Això podria ser degut sencillament a un interès per economitzar el temps i la feina, o pel desconeixement real del joc que l'il·lustrador original -Jacques Stella- hi representava. En qualsevol cas Amades, en el seu llibre Auca dels jocs de la mainada (Altafulla, 1984), afirma que la vinyeta 23 representa el joc de l'estre, conegut també com a canut, flèndi o frendit.

El joc, practicat encara avui en diferents llocs de la península, consisteix en intentar fer caure un canut o cilindre de fusta damunt el qual es posa l'aposta feta entre els jugadors. Tradicionalment, entre els adults l'aposta era -és- econòmica, amb monedes. Els nens, imitant allò que feien els grans, hi jugaven apostant-se patacons.


Hi ha diverses modalitats de joc. Una consisteix en traçar un cercle al voltant del canut i acordar que sols es guanyarà l'aposta si, un cop caigut el canut, els patacons surten del cercle. Una altra variant proposa que tots els participants tiraran el seu roll i guanyarà l'aposta aquell que s'acosta més als patacons caiguts.

Segons Amades la vinyeta 47 representa el joc dels trucs. Es tracta d'un joc amb dinàmica semblant al joc de botxes o petanca que nosaltres coneixem però practicat, ara, amb peces de fusta, amb la qual cosa intervé la punteria però també l'atzar donat que quan cau el truc aquest no segueix una trajectòria previsible.

Com a curiositat us diré que aquest joc és practicat avui a una petita localitat del nord d'Itàlia anomenada Vinaioli di Castellinaldo.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada