diumenge, 28 de febrer del 2021

Pràctica del joc del bòlit

L'alumnat de 1r d'ESO de l'institut de Flix aquests dies s'està introduint en el coneixement d'un joc ancestral curiós i divertat: el joc del bòlit
Com diem és un joc molt antic, que segons sembla ja practicaven els legionaris romans i que van donar a conèixer al llarg de la seva expansió per tota la Mediterrània. Per a jugar-hi sols cal un bòlit -pal d'uns 15 a 20 cm i un gruix d'un parell de centímetres i rebaixat per cada extrem, en forma de punta- i un totxo o pala de fusta -anys enrere els nois i noies utilitzaven les pales velles de fer la bugada-.
 
Hi ha diverses maneres de jugar al bòlit però, primer que tot, cal aprendre la tècnica per aixecar el bòlit de terra, tot colpejant-lo amb la pala, i evitar que et toqui a la cara!!! Cal anar en compte! És per això que el primer que aprèn l'alumnat és a aixecar-lo i a picar-lo quan és a l'aire. 
D'aquesta manera es pot jugar a veure qui el fa anar el més lluny possible. 
 
Un cop ja es controla aquesta habilitat es pot fer un joc amb grups de 4 o 5 -cal evitar que siguin molts els membres contràriament es pot fer pesat-. Aquest joc l'anomenem "bòlit al cercle", per això cal doncs traçar un cercle d'un metre, més o menys, a terra.
El concurs té dos fases. En una primera fase:
  • El jugador A col·loca el bòlit del jugador B dins del cercle, el colpeja i el fa anar el més lluny possible.
  • El jugador B fa el mateix amb el del C
  • El del C amb el del D
  • I si suposem que juguen 4 membres, el jugador D colpejarà el de l'A.
 
Un cop feta aquesta primera fase entrem a la segona:
  • El jugador A anirà on ha caigut el seu bòlit i el colpejarà amb la intenció de fer-lo entrar al cercle o, si més no, acostar-s'hi.
  • Cada jugador farà, per torn, el mateix.
  • Guanyarà, lògicament, el primer que ho aconsegueixi!  
 

Aquest és un joc molt interessant perquè es treballa tècnica, força, habilitat, direccionalitat...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada