dilluns, 1 de febrer del 2021

El tabalet de vímet

Joan de Pepe, l'amic cisteller de Vinebre que malauradament ens va deixar fa uns anys, em va ensenyar a fer els tabalets -nom amb què es coneix el sonall a aquesta població de la Ribera d'Ebre-. Ell els feia amb mèdula, així és com anomenava la fibra vegetal que comprava en magatzems de Barcelona-. Aquest material el posava a remullar i es treballava fàcilment.
En diverses publicacions d'etnòlegs com ara Violant i Simorra o la francesa Christine Armengaud, havia llegit que aquest tipus de sonall es feia amb vímet però mai havia tingut l'ocasió de provar-ho fins fa pocs dies.
Suposo que hi ha moltes variants de la planta i, per això, resulta una mica complicat trobar les tiges idònies per a treballar-hi en qualsevol cas, com es veu a la imatge, me'n vaig sortir. El de la dreta és de vimetera i els altres dos, secs, són fets amb la mèdula que ens parlava Joan de Pepe.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada