divendres, 19 de febrer del 2021

Mujer y deporte tradicional

Fa uns dies us presentava Juegos tradicionales y salud social, penúltim llibre publicat per l’Asociación Cultural La Tanguilla. Avui us parlo del darrer, aparegut també el 2020, i que amb el títol Mujer y deporte tradicional, recull la totalitat de ponències presentades al VI Encuentro internacional Ribera del Duero “Mujer y bolor”, que va tenir lloc a Aranda de Duero el 26 d’abril de 2019.

Es tracta d’un llibre editat per La Tanguilla i coeditat per l’Associaçao de Jogos Tradicionais da Guarda (Portugal). Aquesta cooperació fa que els articles presentats apareguin en castellà i portuguès. Així, la meitat del llibre està en una llengua i l’altra meitat amb l’altra, havent unes imatges en color a la part central delimitant una i altra. Com diem, doncs, es tracta d’un llibre molt acurat de 200 pàgines que va acompanyat d’algunes fotografies en color així com abundants taules i gràfics.

La temàtica, òbviament, gira al voltant del paper de la dona en relació al joc i l’esport tradicional vist des de diferents perspectives i zones geogràfiques:

  • El juego de bolos en la comarca de la riojilla burgalesa: una modalidad exclusivamente femenina 
  • Los bolos femeninos en Aragón 
  • Los juegos tradicionales de mujeres tunecinas (El ejemplo del archipiélago de Kerkennah) 
  • A bugalliña y o bugalliño: Dos juegos tradicionales gallegos exclusivos de mujeres adultas 
  • La recuperación del juego de “birles” en Rasquera 
  • Los juegos tradicionales como elemento socializador de la mujer en el siglo XX 
  • Los deportes tradicionales en la comarca dela Ribera d’Ebre: El papel de la mujer 
  • Las mujeres y la transmisión de los juegos tradicinoales en la región de Oued Noun (sur de Marruecos)

Vaig tenir l’oportunitat de presentar la comunicació Los deportes tradicionales en la comarca dela Ribera d’Ebre: El papel de la mujer, on faig un exhaustiu repàs al paper que ha tingut la dona en els jocs i esports tradicionals de la nostra comarca, repasso  l’evolució del seu protagonisme en les diferents modalitats lúdiques recollides i assenyalo la situació, avui, d’aquestes pràctiques femenines. Tot va acompanyat d'un seguit de taules on es pot veure la permanència o no d'aquestes jocs i esports, i si es tracta de jocs en general practicats per homes, dones o indistintament.

Per a saber-ne més podeu consultar la web www.latanguilla.com o posar-vos en contacte a través de info@latanguilla.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada