divendres, 14 d’agost del 2020

Vetaina cap a Zamora

De camí cap a Zamora Vetaina va aturar-se a Toro, a donar un cop d'ull!!! La ciutat, tot s'ha de dir, no té gaire encant -per no dir cap-, els carrers no tenen vida, les cases "cauen" de velles i mal conservades, i per tot arreu hi ha cartells de "en venda"! Ara bé, sí que cal destacar una joia del romànic, la Col·legiata de Santa Maria La Mayor.

En particular destaquen els ornaments de les arquivoltes de les dues grans portalades. Una exterior, i l'altre interior. L'exterior és un llibre obert per a repassar i conèixer el tipus d'instruments que hi havia als segles XIII-XV.

I la portada interior, recentment netejada, ens mostra com eren de decorades i pintades les portalades d'aquestes grans construccions religioses. És realment excepcional.
Al contrari de Toro, Zamora és una ciutat amb més encant, arreglada i cuidada, amb un casc antic net i amb un patrimoni arquitectònic importantíssim, en particular amb esglésies romàniques. 
 
Església romànica de San Juan, amb al monument al Merlú.
Detall d'elementsornamentals
Catedral i castell, del s. XI.
Ara, el què té un atractiu especial són les "aceñas" -molins d'aigua- que des del mirador de la muralla es poden veure a diferents indrets a costat i costat del Duero. Són construccions curioses, adaptades per a resistir les crescudes del riu i pensades per a fer el més fàcil possible les diferents tasques que es feien a les aceñas.

Cap comentari: