El Museu etnogràfic de Lleó, al poble de Mansilla de las Mulas, bé mereix una visita pausada i atenta. A diferència d'alguns museus etnogràfics on els objectes no estan referenciats, es troben amuntegats i omplint les estanteries o aparadors, aquí trobem un museu ben rumiat, amb un discurs museogràfic i expositiu molt coherent i, sobretot, ben presentat i amb la documentació i informació mínima necessàries.
El museu ocupa els espais d'un antic convent desamortitzat. A planta baixa i al primer pis es mostren, bàsicament, els espais tradicionals on es desenvolupava la vida -llar- i els oficis. Com a ben curiós trobem l'ofici de cerer, que fins no fa gaires dècades tenia força feina fent els ex-vots que després s'oferien als sants i santes i es veien penjats a totes les ermites i esglésies.
Al tercer pis és on trobem tot allò referent a la part més lúdica de l'activitat humana, els jocs, balls, esports i festes. La part relacionada amb els jocs i esports tradicionals i populars és força variada i mostra jocs de llançament com ara diferents modalitats de birles, tanguilla, calva, llave... jocs de pastors com ara el llançament de gaiata, jocs infantils...
Es dóna la casualitat que la façana de l'antic convent fou, durant molt temps, espai de joc utilitzat com a frontó. A la recepció del museu hi ha un parell de fotografies on es veu clarament aquest espai.
Podeu veure una part d'aquest jocs en aquest video.
I en aquest altre.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada