dimarts, 28 de maig del 2019

Xiulells de salze

 
El dissabte 25 de maig Grup de recerca EtnoBioFic (UB i IBB, CSIC-ICUB) conjuntament amb l’associació Amics de Cerdanya i l’Ajuntament de Guils de Cerdanya van organitzar al Local Social d'aquesta petita població un taller centrat en els processos d’elaboració de xiulells i trompes amb fusta de salze i freixe. 
 
L’activitat es realitza durant el mes de maig aprofitant que la fusta es troba en el seu estat òptim per a la manipulació. Durant el transcurs del taller, els assistents podran contemplar el procés de fabricació i comentar els aspectes que suscitin interès.
La construcció dels xiulells -és així com l'anomenen a la zona- no és massa complicada però cal tenir en compte diversos aspectes que condicionaran un bon resultat. En primer lloc, com avançava, un bon moment per a fer-los és al més de maig quan les rames de salze tenen la saba molt líquida. També cal que aquestes rames no presentin nusos a fi de poder treure bé l'escorça sense trencar-la i, per últim i tècnicament més complicat, cal anar tallant la fusta sense pressa, rebaixant amb cura el què serà el xiulell.
En primer lloc s'ha de marcar l'anell que delimitarà el xiulell. Sols cal prémer lleugerament amb la navalla damunt l'escorça. Tot seguit podem fer el bisell.
A continuació es procedeix a un ritual ben curiós. Cal anar donant copets amb el mànec de la navalla damunt de l'escorça per tal que aquesta es desempegui de la fusta. I si es vol fer tot el ritual complert cal acompanyar aquesta acció amb la cantarella:
Seba, seba,seberina
de la pell de la padrina.
Seba, seba, sebaràs
de la pell de Barrabàs. 
Hi ha moltes més cantarelles d'aquest tipus. Les podeu trobar al llibre La casa, la feina, la vida quotidiana de la Catalunya septentrional, de J. Muntané Bartra, J. Muntané i N Muntané Manaut, editat per l'Institut d'Estudis Ceretans (2010).
 
Si heu fet bé el ritual i, millor encara, si heu colpejat suaument però constant la rama de salze ràpidament podreu extreure l'escorça.
Ara toca anar rebaixant la fusta per on hi haurà el forat de ressonància.  
I finalment sols queda anar provant el xiulet fins a trobar el sol que m'és ens agradi!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada