diumenge, 22 de maig del 2011

VII Tradijoc a Flix


El dijous 19 Flix va acollir la setena edició del Tradijoc (trobada de jocs populars i tradicionals dels alumnes que cursen 1r d'ESO de la Ribera d'Ebre i la Terra Alta).
Un any més l'experiència va ser un èxit. Enguany vam reunir 286 nens i nenes d'aquestes comarques, 22 professors/es acompanyants i 50 joves de 4t d'ESO de l'institut de Flix que van convertir-se en monitors dels jocs proposats.
La trobada es va iniciar a les 8;45 amb l'arribada progressiva dels alumnes procedents de l'institut de Flix, els de l'institut Julio Antonio i col·legi Santa Teresa de Móra d'Ebre, els joves del centre Jeroni de Moragas, i per fi els de l'institut Terra Alta de Gandesa i de l'institut escola de Batea. Tot seguit vam organitzar els 18 grups, cadascun format per 16 membres, mixtes i barrejats per lloc de procedència a fi d'aconseguir l'objectiu del Tradijoc: fomentar la coneixença i la relació a través dels jocs tradicionals.
A continuació es va repartir a cadascun dels assistents un llibre/recull dels jocs tradicionals que es proposaven fer al llarg del dia, més de 30! -val a dir que l'edició d'aquest llibre ha estat possible mercès al recolzament de l'associació cultural Lo Llaüt d'Ascó i del Centre d'Estudis de la Ribera d'Ebre-.
A partir de les 10:00 cada grup, acompanyat per un professor/a, va sortir del lloc de trobada per iniciar el recorregut per les diferents estacions de jocs escampats per nombroses places i carrers del poble, així com a la zona dels xops, al marge esquerra de l'Ebre.


La jornada va transcórrer sense incidències, duent-se a terme aquesta itinerància pels tallers de joc on els grups es trobaven un parell de monitors que s'encarregaven d'explicar, dirigir i dinamitzar els jocs.
La varietat de jocs proposats va permetre practicar jocs curiosos com el de la trisella que ha recuperat l'associació cultural Lo Llaüt d'Ascó i que va cedir per a aquesta trobada:



Vam poder gaudir amb jocs d'oposició com el cementiri o mate, l'ovella i el pastor i la corretja:




Jocs d'habilitat i destresa com les xanques i els cèrcols:




També van poder realitzar diferents tipus de cursa, com les de pedres, les cames lligades i les de canteretes:




En aquesta edició també vam proposar un seguit de jocs de tauler:




I encara altres jocs de cooperació, agilitat i coordinació com ara saltar a corda, tirar rebellugues, els quatre cantons, jocs am xapes...






Per fi, a la tarda i havent dinat tots plegats, vam continuar amb alguns jocs tradicionals més com ara el joc de la corretja, carreres de canteretes i el joc de les tres canyes mentre, simultàniament, membres del Club Nàutic de Flix duien a terme un taller pràctic de llaüt català -des d'aquí aprofito per agrair la seva col·laboració desinteressada en una activitat tan complexa però alhora enriquidora com és el Tradijoc-.




Val a dir que la trobada va tenir repercussió i que vam tenir la visita de diferents importants càrrecs institucionals com ara el del Director dels Serveis Territorials d'Ensenyament, Sr. Toni Martí, o la de la Directora dels Serveis Territorials d'Esports de les Terres de l'Ebre, Sra. Cinta Espuny.
A banda de les esmentades (Club Nàutic Flix, el CERE i Lo Llaüt), cal destacar la col·laboració de nombroses entitats i associacions com l'ajuntament de Flix, l'AMPA de l'institut de Flix o el recolzament de l'Associació Europea de Jocs i Esports Tradicionals.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada