dijous, 6 d’agost del 2020

Tempus ludendi. L'exposició del Museu de la Tanguilla

Fins al passat 24 de juliol es va poder veure a la Casa de Cultura de Aranda de Duero l'exposició Tempus Ludendi, organitzada per l'associació La Tanguilla a partir del fons del seu museu. Sorprèn com una entitat d'aquestes característiques té la capacitat per omplir una gran sala, com és la d'exposicions de la Casa de Cultura, amb tot d'objectes inèdits, que formen part del "magatzem lúdic" de La Tanguilla i que per motius d'espai no es poden veure al museu permanent.
L'exposició tenia una àmplia i variada representació de joguines i jocs de tota mena i procedència. Una bona mostra de birles de diferents indrets de la península que anava acompanyada d'una no menys variada exposició de jocs de llançament, on destacaven diverses modalitats de palet -particularment de França- i altres jocs com la malla de Portugal.


També tenien el seu protagonisme tot un seguit de jocs típics de les festes i dels aplecs, sovint practicats amb elements quotidians o de l'entorn proper (pals, cordes, ossos, boines, bastons...). 


Les grans vitrines de la sala eren plenes de llibres i de jocs de tota mena. Hi havia una àmplia representació de jocs de tauler, amb reproduccions de jocs mil·lenaris com ara el senet o el joc Reial d'Ur, passant a jocs més recents com el bakcgammon, i d'altres d'actuals com el joc de l'oca.
També hi havia joguines, algunes fetes amb elements tradicionals i populars de l'entorn natural com ara pedretes, ossets, palets, canyes -podeu veure'n al bloc Quina canya!- i d'altres de comercialitzades, en particular de la dècada dels seixanta, mostrant així una àmplia pinzellada de l'extens món lúdic que tenim i acomplint l'objectiu de l'exposició: invitar al temps de joc, al Tempus Ludendi.


Una escapada a Aranda, i malgrat haver vist l'exposició temporal, no pot acabar-se sense tornar, un cop més, a veure el Museu del Joguet que La Tanguilla té a la Plaza Mayor. En aquests espais sempre s'agraeix retornar-hi ja que sempre es descobreixen noves joguinetes que, potser, havien quedat desapercebudes en la darrera visita. Gràcies per l'acollida i la feina feta als amics de La Tanguilla.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada