dimecres, 5 d’agost del 2020

Centre de recerca sobre els jocs i esports tradicionals a El Fuerte de Doña Godina

El museu de El Fuerte de Doña Godina (Saragossa) acull una mostra permanent de jocs, joguines i d'elements esportius tradicionals -de la col·lecció de Fernando Maestro Guerrero-, alhora que és una de les seus de l'Associació Europea de Jocs i Esports Tradicionals.
El museu sorprèn des del primer moment doncs ocupa la totalitat de l'espai de l'antic convent de Sant Lorenzo. Entrar suposa jugar des del primer moment. Jugar amb els conceptes i amb les les idees preestablertes però evidentment, i com hauria de ser sempre en un museu de jocs, entrar suposa poder manipular objectes de joc i gaudir amb les imatges i amb les històries que s'intueixen darrera de cada peça.
 

El conegut quadre Jocs infantils, de Pieter Bruegel (1560) pren protagonisme al llarg de tot l'espai, apareixent en diversos indrets contextualitzant la mostra.
Si encetem el recorregut per la dreta de la nau el primer que trobem són les referències al món lúdic infantil, amb plafons atractius, informació clara i concisa, imatges espectaculars... i unes vitrines curulles de petites joguines o elements de joc que inviten a jugar!!!




Moltes de les joguinetes que hi apareixen són de fabricació infantil a partir d'elements naturals de l'entorn com llavors, pinyols, fulles, rames, canyes... precisament i en relació a la canya trobem diferents joguinetes, algunes de les quals estan recollides al llibre Quina canya! Joguinetes.


Més endavant es passa a jocs de jovenalla i tot seguit als jocs d'adults. Aquí és on trobarem més varietat d'objectes lúdics que poden anar d'una simple pilota, una corda, una pedra o una barra fins a jocs més complexos fets amb materials de tota mena. Una bona part d'aquest apartat es dedica als jocs de punteria, entre els quals destaquen la gran varietat de jocs de bolos o birles.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada