dijous, 20 de juliol del 2017

Vetaina a Galícia

Vetaina ha passat uns dies per Galícia visitant Santiago de Compostel·la, a Coruña, la costa da morte, Padrón, Noia, Bergantiños, els penya-segats de la zona nord de San Andrés de Teixido, Cariño... Aquí trobareu algunes imatges del viatge:
Escalinates que pugen a la catedral de Santiago de Compostel·la. A les següents imatges el Far d'Hércules, a A Coruña, el més antic del món d'aquest tipus en funcionament.
Prop de Ponteceso on es troba el MELGA (Museo etnolúdico de Galícia) hi va trobar una meravella de la prehistòria, el dolmen de Dombate que, a banda de ser un dels més grans de la península té una altra particularitat, i és que conserva fragments de pintures a l'interior, per això s'ha construït un gran edifici que el cobreix completament.
Dombate i tots els seus voltants traspuen aquell aire típicament -o tòpicament- gallecs, amb camps verds de diferents tons depenent si estan plantats de panís, ferratge o bé hi creixen castanyers, roures o eucaliptus. Entre aquests es descobreixen aquí i allà els típics, ara sí, horreos, en general fets amb grans blocs de granit grisos que ajuden a dibuixar aquest curiós paisatge.  
 
I també arreu es veuen les petites esglésies, fetes del mateix material, on destaquen sempre els campanars d'espadanya. I no hi poden faltar, tampoc, creus de terme o de senyalització, des de les més senzilles sense decoracions fins a les més treballades. 
Aquesta creu és ben curiosa. Encara que no ho sembli gira! Es una creu giratòria, ben curiosa, que segons ens van comentar servia per orientar sobre l'hora tot girant la part superior de la creu i deixant-la orientada cap un lloc o altre.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada