dilluns, 11 d’octubre del 2021

VII Encuentro Internacional de Juegos Tradicionales Ribera del Duero

El cap de setmana del 8 al 10 d'octubre va tenir lloc a Aranda de Duero la setena Trobada Internacional de Jocs Tradicionals que ve organitzant, anualment, l'associació cultural La Tanguilla. En aquesta edició, a més, aquesta entitat celebrava el 25è aniversari de la seva fundació amb la qual cosa es va procurar una acurada programació.
Per començar cal destacar l'exposició Juegos de mesa e ingenio que, des del 21 de setembre al 10 d'octubre, es va poder visitar a la cèntrica Casa de Cultura de la ciutat. L'exposició, que reunia més d'un centenar llarg de jocs de tauler de tota mena i materials, estava pensada per a que el visitant apreciés el gran ventall de possibilitats que ofereix aquest tipus de joc. 
S'hi podien veure reproduccions jocs de tauler de les antigues grans civilitzacions fluvials de Mesopòtamia, Egipte i també Xinesa, així com magnífics taulers creats pel ceramista de A cántaros, de Peñaranda de Duero.
Lògicament a l'exposició no hi podien faltar nombrosos jocs de tauler del Museu de Jocs de La Tanguilla que es complementava amb una petita mostra de l'extensa col·lecció de jocs d'oca de Roberto Lastra així com algun exemplar cedit pel Museu del joguet d'Albarracín.
 
I per tancar el cercle d'aquesta mostra de jocs de l'antiguitat, jocs artesans i jocs comercialitzats què millor que presentar l'experiència didàctica que, des de fa una colla d'anys, realitza l'alumnat de 1r d'ESO de l'Institut de Flix reproduint jocs de les antigues cultures i, també, creant jocs de tauler que permetin introduir-nos en la història i conèixer èpoques, anècdotes o episodis d'aquesta. 
El divendres dia 9 va tenir lloc el col·loqui internacional on vaig tenir l'oportunitat d'explicar l'experiència duta a terme a l'institut de Flix, compartint taula amb Carlos de la Villa, president de La Tanguilla, Ricardo Pérez y Verdes, director del Museu Etnolúdic de Galicia (MELGA) que va disertar sobre els jocs de tauler en l'antiguitat; Miqui Giménez que va explicar com a partir de la creació del joc del Drac s'han generat, a Terrassa, tot un seguit d'activitats lúdiques; i Víctor Baroja, que va parlar-nos sobre els jocs de taula motors. En el transcurs del col·loqui Augusto Figueiredo, de la Federació Portuguesa de Jocs Tradicionals també va presentar una comunicació sobre les accions que duen a terme.
El mateix dia, a la tarda, es va organitzar un festival de jocs tradicionals a la plaça Mateo Cerezo amb una gran varietat de jocs de tota mena: punteria, habilitat, encert, força, agilitat...
El dissabte, a les instal·lacions de INACUA, hi va haver el gran Festival de jocs tradicionals, infantils i adults, amb encara més varietat de jocs i amb tallers de construcció de joguines amb material reciclat així com un altre de Quina canya!
El festival es va complementar amb un interessant partit d'exhibició de cesta punta que, per l'espectacularitat del joc, va ser molt aplaudit.

Finalment el diumenge es va poder visitar el Museu de jocs tradicionals de La Tanguilla i, a més, es va organitzar un matí de jocs tradicionals a la plaça Major d'Aranda. 
Certament ha estat una trobada del tot reeixida que ha servit per a conscienciar-nos de l'enorme valor dels jocs de tauler, de la seva varietat tant de tipologia, formes i models com de materials amb què poden estar fets. També va ser una estupenda ocasió per retrobar vells amics del món del joc i l'esport tradicional i conèixer-ne de nous, així com noves modalitats d'aquest tipus de patrimoni lúdic.
Felicitats a Carlos de la Villa i a tots els amics de La Tanguilla per aquesta nova trobada i pels 25 anys de l'entitat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada