dissabte, 11 de setembre del 2021

NO COMMENT: Les dones tindran prohibit fer esport sota el règim talibà a l'Afganistan

Tan sols les esportistes que ja hagin fugit de l'Afganistan, com la taekwondista paralímpica Zakia Khudadadi, podran continuar amb les seves carreres

Jordi Brescó Montserrat Diari ARA 09/09/2021

Cada dia que passa, el règim renovat i moderat que van prometre els talibans en arribar al poder a l'Afganistan va caient pel seu propi pes. I és que la renovació es fa complicada quan l'ha de tirar endavant un govern dirigit per la mateixa vella guàrdia de fa vint anys.

Les principals afectades de tot plegat continuen sent, com aleshores, les dones. Dos dies després que els talibans conquerissin Kabul, la periodista Shabnam Dawran va denunciar públicament que no l'havien deixat exercir la seva professió.

Al cap d'una setmana va ser el mateix portaveu talibà, Zabihullah Mujahid, qui va declarar que les dones treballadores s'havien de quedar a casa perquè els seus soldats necessitaven abans ser instruïts en com tractar-les, ja que "no hi estan acostumats". 

Aquest dimecres les mesures repressives contra les dones afganeses han anat un pas més enllà, amb la prohibició de fer esport. Ho ha anunciat el subdirector de la comissió cultural talibana, Ahmadullah Wasiq, en una entrevista a la televisió australiana SBS.

"L'Islam no permet que les dones tinguin la cara o el cos descoberts. Estem en l'era dels mitjans, hi haurà fotos i vídeos, la gent ho veurà. No es pot permetre."


Els Jocs Paralímpics, via d'escapament 

Si s'hagués quedat a l'Afganistan, la carrera esportiva de Zakia Khudadadi s'hauria aturat de cop, però aquesta taekwondista -a qui falta part del braç esquerre- no estava disposada a perdre's la cita per a la qual portava anys preparant-se: els Jocs Paralímpics de Tòquio.

Per això va remoure cel i terra per pujar a un dels avions que evacuaven militars i civils des de l'aeroport de Kabul. Finalment va aconseguir fugir del país gràcies a l'exèrcit australià, acompanyada del també atleta paralímpic Hossan Rasouli.

Junts van passejar la bandera afganesa durant la cerimònia de tancament dels Jocs; la mateixa bandera que els talibans han substituït per la de l'autoproclamat emirat islàmic.

            Rasouli i Khudadadi han estat els únics representants d'Afganistan als Jocs Paralímpics de Tòquio (Issei Kato / Reuters)

Feia 16 anys que cap dona afganesa no participava als Jocs Paralímpics; tot apunta que l'espera perquè l'escena es torni a repetir serà encara més llarga. Atesa la situació actual, moltes nenes que podrien seguir els passos de Khudadadi mai arribaran a descobrir el seu potencial com a esportistes.


Només hi ha futur per a qui ha fugit

Austràlia ha anunciat que suspendrà el partit que la seva selecció masculina de criquet ha de disputar contra l'Afganistan si els talibans no es retracten d'aquesta postura. Prèviament, el govern australià havia evacuat les jugadores de la selecció afganesa femenina de futbol.

Però el seu cas, com el de Khudadadi, és extraordinari. Milers d'esportistes afganeses no han pogut marxar del país i veuran truncades les seves carreres esportives.

    L'exfutbolista internacional Fanoos Basir podrà continuar lligada a l'esport després de fugir de l'Afganistan (Stephane Mahe / Reuters)

La mesura repressiva talibana no afecta només les atletes que tenien alguna opció d'arribar a professionals; afecta totes les dones, també aquelles que feien esport per salut, diversió o perquè simplement els venia de gust.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada