dilluns, 28 de desembre del 2020

Mestres d'aixa de butxaca

El passat 15 de desembre es va inaugurar, al Museu Marítim de Barcelona, l'exposició Mestres d'aixa de butxaca. La mostra, coorganitzada pel aquest museu i el Museu Marítim de Mallorca, vol recollir els coneixements populars a l’entorn de la construcció tradicional de vaixells de joguina que s’ha transmès d’una generació a l’altra, i que testimonia una manera de viure, de relacionar-se amb la natura, d’entendre el joc i la joguina, i sobretot d’apropar-se als principis de les embarcacions i de la navegació. 
L'objectiu principal  de l'exposició és preservar un patrimoni efímer de transmissió oral i posar en valor la memòria sobre la construcció de vaixells de joguina i la manera de jugar-hi dels infants d'un temps passat com a document històric i etnològic. Tot i que una joguina d’aquest tipus no tenia massa consideració més enllà d’entretenir mentre es fabricava i en l'estona posterior en que s'hi jugava, aquests objectes i, sobretot, el saber de com es fabriquen, són part del nostre patrimoni, el reflex d’una altra manera de jugar, de relacionar-se amb l’entorn i d’entendre la vida d’una societat que cada vegada ens queda més allunyada.
El camp de treball de la mostra es limita a Catalunya i Balears pel fet de tenir un entorn natural i un tipus de joguines similar, i perquè ambdues regions compten amb diversos etnògrafs que han estudiat i recopilat informació sobre aquest tema. A més, es vol fomentar l'intercanvi de coneixements entre els dos museus i entre les dues comunitats. 
Tal com ens té acostumats el Museu Marítim de BCN, es tracta d'una exposició pensada al detall. Presenta nombroses barques i barquetes de joguina fets amb materials tan diversos com conquilles de calamar o closques de musclo, elements vegetals diversos com ara escorça de pi o d'alzina, fusta, canya, nous, avellanes, diferents tipus de tija, vímet... i elements de l'entorn domèstic com ara pinces, llauna o paper. 
Cadascuna de les barquetes, acuradament posades en campanes de vidre, capten l'atenció del visitant que les pot veure al detall. Es nota la sensibilitat de la Mireia Mayoles, responsable de l'exposició, en la disposició de cadascuna d'aquestes joguines i en l'organització de l'espai, que es va distribuint a partir de grans plafons que il·lustren cada àmbit amb atractives imatges i un breu però necessari discurs expositiu, senzill i entenedor. Per acabar d'arrodonir aquesta informació hi ha dos pantalles que van passant vídeos curts que mostren diferents maneres d'elaborar barquetes.
I encara hem de destacar una darrera iniciativa, al meu entendre molt encertada, i és la "vitrina buida" on s'invita al visitant a portar la seva barqueta per a que formi part de l'exposició! Una brillant idea que ajuda a entendre que els museus han de ser espais oberts i participatius.
Us animo a visitar aquesta entranyable exposició on, segur, retrobareu records d'infantesa i us animarà a construir alguna de les barquetes que hi podreu trobar. L'exposició estarà oberta fins al 14 de març de 2021.
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada