dijous, 3 de desembre del 2020

Conferència "L’univers dels jocs i els joguets populars arreu del món"

Està inclosa al programa Cultura Viva 2020 del Museu de les Terres de l’Ebre, i també estretament lligada a l’exposició temporal Col·leccionar passions. Biel Pubill i l’univers dels jocs i els joguets populars, totes dues activitats organitzades pel Museu de les Terres de l’Ebre, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament d’Amposta.

Serà impartida per Biel Pubill Soler, professor de secundària a l’Institut de Flix, considerat un dels especialistes més acreditats de Catalunya en l’àmbit del joc popular i tradicional, del qual n’és també un referent a nivell europeu: és membre de la junta de l’Associació Europea de Jocs i Esports Tradicionals (AEJeST).

Tractarà diferents aspectes entorn de la seva col·lecció i de la mostra que es realitza al Museu de les Terres de l’Ebre, a través de l’exposició Col·leccionar passions, Biel Pubill i l’univers del joc i els joguets populars”, que es podrà visitar a la Sala d’exposicions del Museu entre el 4 de desembre de 2020 i el 28 de febrer de 2021.

Els inicis de la seva col·lecció van lligats a la seva vida. Des de ben petit la tradició familiar el va lligar al món del joguet popular: els seus avis eren firaires i venien joguets de forma ambulant; més tard, el 1974, els seus pares van obrir una botiga de joguets a Reus que enseguida el va fascinar i encara avui conserva, dins les seves caixes originals, alguns joguets que els hi van quedar quan van tancar l’establiment el 1994. Un any després, va participar a les Primeres Jornades d’Etnologia de l’Ebre: Jocs, esports i competicions tradicionals, organitzades pel Museu de les Terres de l’Ebre, a Amposta, i es va adonar del potencial del joc popular i tradicional en la seva tasca docent i es va cabussar en el col·leccionisme.

La conferència donarà a conèixer els àmbits temàtics, els orígens geogràfics, les matèries naturals i els materials reciclats o industrials amb els quals estan elaborats els diferents jocs, joguets i estris de jocs de la seva col·lecció, que actualment inclou uns 4000 objectes, grans i petits, destinats a l’entreteniment en uns casos dels infants i en altres dels adults, que, en la major part dels casos, ell mateix els ha anat adquirint, directament de les mans artesanes o infantils que les han creat, al llarg de molts anys i de diferents viatges, de manera que procedeixen de més de 30 països d’arreu del món.

Pubill exposarà també com la seva col·lecció no és només una mostra estàtica; és també una eina lúdica que vetlla per difondre la importància que té el joc popular i tradicional arreu del món, i que Pubill utilitza en contextos tant diversos com ara: l’escola, l’institut, la festa, l’oci, el patrimoni cultural, el treball, la vida associativa, etc. Sovint part de les peces l’acompanyen a les jornades i els congressos als quals assisteix, als tallers que organitza o imparteix, etc.

 

Dia: 4/12/2020

Horari: 19h

Lloc: Aquesta conferència té caràcter virtual i es podrà seguir a través de l’enllaç  https://meet.google.com/ixw-siny-huc.

Població: Amposta

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada