dilluns, 21 de desembre del 2020

Exposició Mestres d'aixa de butxaca al Museu Marítim de Barcelona

Aquesta setmana el Museu Marítim de Barcelona ha inaugurat l'exposició Mestres d'aixa de butxaca, sobre com tradicionalment s'han fet els vaixells de joguina amb elements de la natura, un sabers que han passat de generacions en generacions . Això ens permet parlar de com han canviat les joguines i la manera de jugar (del fang al plàstic, del plàstic al byte); de com i perquè s'ha passat de jugar fora a jugar dins; i de la necessitat de jugar i de crear que tenim.

Aquesta exposició, coorganitzada pel Museu Marítim de Barcelona i el Museu Marítim de Mallorca, vol recollir els coneixements populars a l’entorn de la construcció tradicional de vaixells de joguina que s’ha transmès d’una generació a l’altra, i que testimonia una manera de viure, de relacionar-se amb la natura, d’entendre el joc i la joguina, i sobretot d’apropar-se als principis de les embarcacions i de la navegació. 

L'objectiu principal  de l'exposició és preservar un patrimoni efímer de transmissió oral i posar en valor la memòria sobre la construcció de vaixells de joguina i la manera de jugar-hi dels infants d'un temps passat com a document històric i etnològic. Tot i que una joguina d’aquest tipus no tenia massa consideració més enllà d’entretenir mentre es fabricava i en l'estona posterior en que s'hi jugava, aquests objectes i, sobretot, el saber de com es fabriquen, són part del nostre patrimoni, el reflex d’una altra manera de jugar, de relacionar-se amb l’entorn i d’entendre la vida d’una societat que cada vegada ens queda més allunyada.

 

 

El camp de treball que abarca la mostra es limita a Catalunya i Balears pel fet de tenir un entorn natural i un tipus de joguines similar, i perquè ambdues regions compten amb diversos etnògrafs que han estudiat i recopilat informació sobre aquest tema. A més, es vol fomentar l'intercanvi de coneixements entre els dos museus i entre les dues comunitats.
No us la perdeu! 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada