Avui us proposo la construcció d'un joc de tauler. És un joc practicat per la població berber de l'interior de Tunísia i que s'anomena "oslog".
Amb els jocs de tauler passa, sovint, que els podem fer en qualsevol lloc, utilitzant materials de tota mena tant en la construcció com en els elements de joc. Fixeu-vos bé que en aquest cas l'únic que hem de fer és una creu amb 3 separacions ben definides en cada braç. Això ho podem fer de forma ràpida i senzilla damunt un paper o cartró, si volem també podríem marcar el tauler directament a terra o, si volem un tauler fixe el podríem gravar damunt una pedra. En tot cas, jo us proposo fer el tauler una mica més elaborat, de fusta, per tal que el puguem guardar.
Per tal que encaixin bé els dos llistons de fusta, al centre, serrem fins la meitat tal com mostra la imatge.
Tot seguit rebaixem i allisem aquestes parts per tal que després ens encaixin bé les dues parts.
Ara sols ens queda marcar les separacions de les caselles i buscar les fitxes de joc. Tal com es mostra a la imatge i tal com hem comentat a l'inici, hem de fer 3 caselles per braç i quedarà el quadrat central lliure. Aquest forat central no té cap funció particular i simplement la marquem de forma diferent perquè quedi més atractiu el tauler.
L'objectiu del joc és "menjar" -eliminar" les fitxes del contrari tot saltant per damunt. No és obligat "menjar".
Per iniciar el joc hem de col·locar les peces de cadascú tal com es mostra a la imatge anterior -en aquest cas utilitzem 6 pedres per a un jugador i 6 cauris per a l'altre-.
Les fitxes es mouen endavant, enrere, i si es troben a la casella més propera al centre es pot optar per anar en diagonal.
A la primera jugada, donat que en avançar la fitxa sempre se la menjaria el contrari, no es permet "menjar".
A partir d'aquí SÍ que es pot "menjar" la fitxa del contrari, i les situacions de joc són molt variades. A la seqüència següent us mostro com podrien ser alguns dels moviments del joc:
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada