dilluns, 10 d’octubre del 2016

Panforte, un curiós joc medieval te Monticchiello

El "panforte" és un curiós joc ja practicat a finals del segle XIII a la població italiana de Monticchiello.
A la seqüència d'imatges és fàcil entendre la senzillesa del joc i la seva dinàmica. El jugador agafa un "panforte" (com veurem més endavant es tracta d'una mena de coca/turró embolicat), apunta i el llança damunt una superfície plana, un taulell o taula.

Un cop fet el llançament els àrbitres prenen mesures per veure quina ha estat la situació en què ha quedat el "panforte". El què es tracta és de deixar-lo el més sortint de la taula possible -evidentment sense que arribi a caure-. Per tant, es prenen mides des de l'extrem de la taula.  
 
 
En les competicions que vam poder veure en el marc del Festival TOCATÌ de Verona ens van explicar que el "panforte" fa uns 25 cm de diàmetre, per tant, aconseguir que aquesta pasta surti 11 cm de la taula és, possiblement, el màxim repte!
 
Com veiem a la imatge, es tracta d'una mena de pasta de forma arrodonida, com una coca, que recorda el torró tot i que no és tan dur com aquest. Quan el panforte es trenca de tant jugar és usual que es reparteixi entre els jugadors.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada