diumenge, 9 d’octubre del 2016

El pessebrisme dins les VIII Jornades Carmel Biarnés

 

El pessebrisme, cultura popular a redós de les llars va ser el títol de les VIII Jornades d'Estudis Locals i Territorials Carmel Biarnés que van tenir lloc ahir a Ascó amb la voluntat de perpetuar el record i donar difusió a l'obra de l'estudiós local Carmel Biarnés.
Les jornades, organitzades conjuntament pel Centre d'Estudis de la Ribera d'Ebre, l'ajuntament d'Ascó i l'associació cultural Lo LLaüt van ser un èxit quant a participació, reunint-se un centenar de persones a la sala d'actes de l'escola Sant Miquel on es van dur a terme les jornades. 
 
Les jornades es van iniciar a les 17.00 amb la inauguració de l’exposició Pessebres: figures, diorames, materials i elements per a la seva construcció, realitzada per Ignasi Biarnés Biarnés.
 
 
La mostra, molt variada, presentava no sols diorames, també molts objectes de la col·lecció d'Ignasi relacionats amb el món pessebrista com ara cartells, llibres, figures, discs de temàtica nadalenca...
A partir de les 17.30 es va inaugurar la jornada a càrrec de la Sra. Montserrat Lerma, regidora de cultura de l’ajuntament d’Ascó, el Sr. Joan Josep Duran, president del Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre i el Sr. Biel Pubill, president de l’Associació Cultural Lo Llaüt d’Ascó.
Tot seguit es van iniciar les ponències, la primera a càrrec del propi Ignasi Biarnés i Biarnés que va centrar-la en els Records i vivències del pessebre a Ascó.
A continuació va venir la de Josep M. Borrut Margalef, president de l’Associació Pessebrista de Tarragona, que va fer un rigorós repàs a la història del pessebrisme centrant-la en els figuraries i els escultors de figures més importants de casa nostra. En aquest repàs no hi va faltar referències a un altre artista asconenc de renom, Josep M. Brull. 
Després d'una pausa vam tenir la darrera ponència, aquesta a càrrec de l’estudiós del món pessebrista i membre del col·lectiu el Bou i la Mula, Albert Dresaire Gaudí, que va fer una interessant, curiosa i reflexiva xerrada titulada Moments de "contrapessebre", en la qual va voler repensar alguns aspectes d'allò que en diem tradicional i immutable dins el món pessebrista i és que, en paraules seves, "el pessebre és un món".

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada