divendres, 15 d’abril del 2016

 
 Marroc encara és un país on el joc tradicional és present per carrers i places. Si que és cert però que els aparells electrònics i en particular els mòbils cada cop tenen més protagonisme, però encara és relativament fàcil trobar nens i nenes que t’inviten a gaudir del seu jugar! 
Nen jugant amb la seva rebelluga per un carreró de la medina de Fes.
Quin plaer poder veure com les mans experimentades d’un torner del barri de la medina de Fes converteixen un truc d’oliver en una rebelluga estilitzada! Això ho podreu al barri dels fusters i torners de Fes, a tocar de Bab Jamaï. La descoberta d’aquests artesans resulta fascinant. Sols cal que tinguis un objecte a la mà per proposar-los que te’l facin, i tindràs el plaer de veure el seu treball màgic.



La medina de Marràqueix és un entramat de carrers i placetes que inviten a perdre’s per a descobrir el què menys t’esperes o el que més desitges!!!
En aquest cas, al soc de les espècies, proper a Djemaa el Fna, hi trobem un graffiti a la façana d’un cafè, si mirem en atenció hi trobem el què busquem... una rebelluga!
Seguin el nostre deambular despreocupat anem de sorpresa en sorpresa. Ara trobem el soc dels torners i venedors d’objectes de fusta. Ràpidament li demano a un d’ells que em faci una rebelluga com la que porto al clauer. Esdevé un petit repte pel nostre amic que soluciona amb una agilitat, rapidesa i perfecció que deixen bocabadat... i més quan veus que el seu torn és totalment manual, emprant una mena d’arc amb el qual fa rotar el seu torn, i fent servir els dits dels peus per anar donant forma a la rebelluga. Quins artistes!!!


Si busqueu rebellugues “comercials” no us serà difícil trobar-les, però us aconsello que aneu a demanar-les a aquelles petites paradetes de llaminadures o llibreries que hi ha prop de les escoles. Aquí trobareu el què busqueu i a preu d’autòcton –res de turista!-. 
Encara podem trobar les rebellugues de fusta típiques marroquines –per 3 dirhams- però cada cop intueixo que serà més difícil ja que ara el plàstic comença a substituir-les, i és més fàcil trobar-les idèntiques però ja d’aquest material.
I per últim, és clar, i de cara al turista, les baldufes de corda lligada que van aparèixer inicialment a Turquia i Tunísia i que ara ja s’han copiat al Marroc i pots trobar pel Djemaa el Fna a preus europeus!!! 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada