dimarts, 26 d’abril del 2016

Exposició: Un viatge pel món a través dels jocs de tauler

 

En motiu de Sant Jordi i de les Jornades Culturals de l’institut de Flix l’alumnat de 1r d’ESO s’ha encarregat de muntar i dinamitzar l’exposició Un viatge pel món a través dels jocs de tauler.
A les imatges veiem com es va muntar a la sala de Ca don Ventura.

El dissabte 23 quatre alumnes van fer la presentació en l’acte d’inauguració de la mostra. 

El text que van llegir és el següent:
UN VIATGE PEL MÓN A TRAVÉS DELS JOCS DE TAULER
Aquest és el nom de l’exposició que avui inaugurem però, us preguntareu... Per què, enguany, una exposició sobre jocs de tauler?
Al filòsof grec Plató (428-347 aC) se li atribueix la frase «Pots descobrir més d’una persona en una hora de joc que en un any de conversa». Si compartim aquesta idea... què millor que jugar per a conèixer-nos? Què millor que dialogar i compartir davant un tauler de joc!!!
Aquest ha estat el fil conductor de l’assignatura de Cultura i valors ètics que duem a terme a l’institut de Flix alhora que enguany, a educació física, també hem pogut aprendre moltíssims jocs del temps dels grecs i els romans, i els hem pogut posar en pràctica durant la nostra sortida a Empúries.
A través d’aquestes matèries, coneixent els jocs i posant-los en pràctica a les mateixes escales del fòrum d’Empúries ens hem adonat que:
• Des de sempre l’home ha jugat
• Molts jocs actuals tenen milers d’anys d’història
• A través del joc aprenem a relacionar-nos. Davant d’un joc de tauler, per exemple, hem de dialogar, consensuar i respectar les normes
• I també a través dels jocs hem conegut altres indrets jugant als mateixos jocs de fa centenars d’anys!

Com hem fet l’exposició? De l’exposició enguany ens en hem fet càrrec els alumnes de 1r d’ESO. Un grup ha ajudat a muntar-la, uns altres s’encarregaran d’explicar-la als nens i nenes de l’escola Enric Grau Fontserè, i a nosaltres ens ha tocat presentar-vos-la!!!!
Què hi trobem a l’exposició?
• És una col·lecció de jocs de tauler, privada, que ens ha deixat l’associació cultural Lo Llaüt d’Ascó.
• La mostra conté més de setanta jocs de tauler de més de trenta països del món i de tots els continents, tret d’Oceania.
• Cal destacar que TOTS els jocs que es mostren són originals -tret dels dos primers que veiem a l’entrada i que són còpies-.
Com està distribuïda? Com veieu, podem diferenciar 3 espais:
1. Jocs de tauler emmarcats i penjats a la paret
2. 4 vitrines que contenen molts jocs. En la mesura que s’ha pogut s’han distribuït per continents, per materials i per famílies de joc
3. Finalment disposem d’unes taules on poder posar en pràctica alguns d’aquests jocs.
Diguem a què i com jugues i et diré com ets!
Lògicament no podreu jugar a molts d’aquests jocs però us proposem que us fixeu en:
• Les temàtiques que tracten
• Els dissenys i les il·lustracions
• Els materials amb què estan fets:
o De les pedres, closques, pinyols, ossos, pals... a les fitxes i daus més sofisticats.
o Dels forats i ratlles gravades a la pedra o al terra a taulers de paper, plàstic, roba, cartró o elaborats amb ivori o fustes nobles.
o Dels taulers de joc improvisat al camp, al carrer als jocs de tauler comercialitzats
L’exposició, en definitiva, és una invitació a pensar en quina societat vivim i quina cultura tenim. Esperem que us agradi!

A banda l’alumnat de 1r d’ESO s’ha convertit en mestres de jocs de tauler. L’activitat ha consistit en explicar i ensenyar com es juga a diversos jocs de tauler als nens i nenes de primària de l’escola Enric Grau i Fontserè.

L’exposició es podrà veure fins al 30 d’abril.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada