diumenge, 11 de gener del 2015

Brull, el pessebre català



L'amic Josep M. Raduà va visitar l'exposició Brull, el pessebre català, que s'ha pogut veure des del 28 de novembre i fins el 6 de gener al pati de l’ajuntament de Barcelona de l’exposició, amb figures elaborades per l’escultor nascut a Ascó Josep Maria Brull.
A la ressenya ens explica que les figures que s’han pogut contemplar formaven part d'una tipologia basada en el ruralisme català. Així s'hi podien veure pageses, pastors, pubilles i fadrins, abillats amb la indumentària tradicional i festiva.


L'escultor i ceramista Josep Maria Brull va néixer a Ascó l'any 1907, era el fill d'un mestre, tot i que ben aviat ja va traslladar-se a Tivissa. Va exercir de mestre a Ripollet i Olot, tot i que després de la guerra civil va ser apartat de la docència per separatista i catalanista. A Olot va entrar en contacte amb els escultors Josep Clarà i Martí Casadevall.
Després de la guerra, va crear amb la seva esposa, la pintora Encarnació Braut, una escola-taller des d'on realitzaren una important tasca pedagògica i artística. De 1944 a 1973 va exercir de professor de modelat i ceràmica a l'Escola Industrial d'Arts i Oficis de Sabadell. Brull va morir a Ripollet l'any 1995.
 

L’exposició ha estat organitzada pel Museu Etnològic de Barcelona.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada