Els almnes de 1r d'ESO de l'institut Flix van anar a Empúries per aprendre com vivien els homes i les dones d'aquesta ciutat a l'època romana, fa 2.000 anys, i en el marc d'un projecte compartit amb el Camp d'aprenentatge d'Empúries van dur conèixer-lo de la forma més lúdica que hi ha: practicant els jocs i diversions de l'època en els mateixos espais on, suposadament, es realitzaven.
Lògicament també van aprofitar per conèixer altres indrets de l'assentament com ara la neapolis grega i van aprofitar per aprendre com es va formar la costa i els canvis que ha sofert al llarg d'aquests més de vint segles.
Amb els professors del Camp d'aprenentatge d'Empúries van conèixer la formació dunar, el moviment de les dunes, els sistemes per a controlar-les i evitar el seu desplaçament, diferents dipus de plantes, la geologia del terreny...
A més van anar a la neapolis i part del castrum romà per conèixer com eren els sistemes defensius, amb la muralla ciclopea, la zona dels temples amb l'escultura d'Asclepi, l'antiga àgora, els carrers i la situació de les cases...
Sens dubte la part més divertida va ser poder passejar per les restes arqueològiques romanes i practicar tot tipus de jocs i diversions que feien els nens i les nenes de fa 2.000 anys. Per començar, al temple que hi ha al forum van representar l'acte d'ofrena de les nines que les nenes de l'època, cap als 13 anys, feien a les sacerdotises simbolitzant que passaven a ser grans. Allà van dipositar, a les escales del temple, les nines que portaven fetes des de l'institut.
Davall dels pòrtics del forum van jugar a diferents jocs de tauler com el marro, pixo, cago, l'alquerc o el moli de nou. També van fer una variant del muinda o gallineta cega però jugat a terra.
El forum es va convertir en una plaça de jocs: saltar a corda en grups, individual i per parelles, fer anar el cèrcol, saltar a viola o potro, la muinda, diversos jocs amb nous com ara seriae, deltae, castells, la ratlleta... i jocs ja practicats pels grecs com l'ephedrismos.
En un altre indret del castrum, l'ocupat pels carrers principals -cardo i decumanus- van jugar als espais on s'alçaven les tavernae. Allí van practicar la morra i van jugar a arrencar cebes.
I també van fer un divertit joc consistent en tirar l'aigua de les "copes" contra un plat amb l'objectiu de fer-lo caure.
I també van fer un divertit joc consistent en tirar l'aigua de les "copes" contra un plat amb l'objectiu de fer-lo caure.
El crèdit es va finalitzar a Figueres visitant el museu Dalí i el museu de joguines de Catalunya.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada