dilluns, 22 de juny del 2020

Activitats i jocs per al confinament (98): Els pidos o tabes

Un dels jocs més antics i més conegut arreu del món és el dels pidos -nom com a Ascó es coneix el joc de les tabes-. Aquest joc es practica amb diferent tipus d'element depenent del lloc així, per exemple, a Catalunya es jugava tradicionalment amb 4 ossets de la pota del xai. Aquests s'anaven a demanar a la carnisseria. A casa es bullien i un cop nets, a vegades, també es tintaven bullint-los amb la pell de la ceba.  
Quan no es disposava d'ossets es substituïen per codolets o bé cargols, petxines, fòssils o altres elements de l'entorn domèstic com ara didals. 
Hi ha diverses maneres de jugar, la més usual és una que suposa la realització d'un seguit d'habilitats amb els ossets mentre es tira una pedreta o bola a l'aire. Als vídeos es mostra una possible seqüència de joc:
1.- Es deixen anar els 4 pidos damunt una superfície plana. Tot seguit s'agafa una pedreta i es tira enlaire. Mentre està a l'aire cap agafar un pido. Es repeteix l'acció fins a 4 vegades.



2.- Es fa el mateix que en l'acció anterior però ara, en comptes d'agafar un pido se n'agafen dos i dos. 




3.- Ara se n'agafa un per un costats i els altres tres a banda.


4.- És el moviment més complicat donat que mentre es tira la pedreta enlaire cal recollir els 4 pidos alhora.

5.- S'acaba la ronda recollint els 4 pidos, tirant-los a l'aire i intentant agafar el màxim nombre possible amb el dors de la mà. Els que es recullen són el resultat de la partida.


Hi ha altres formes de jugar. Per exemple: deixar anar els pidos damunt la taula i tot seguit, mentre es tira la pedreta i està a l'aire, es van girant els pidos, un a un, posant-los tots en una de les 4 formes que té l'osset. Quan s'ha fet aquesta habilitat es continua però canviant a una altra de les 4 formes que té l'osset. Es continua així fins a completar la sèrie.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada