dilluns, 11 de novembre del 2019

II Congrés Internacional: Els jocs en la història

Del 8 al 10 Castelló de la Plana i Sant Mateu han acollit el II Congrés Internacional: Els jocs en la història que, amb el títol La diversitat lúdica a l'escola i en el temps lliure, ha reunit professionals de l'educació, historiadors, persones interessades en les activitats lúdiques i del lleure d'arreu. Amb aquest segon congrés, organitzat per la Universitat Jaume I, l'Institut Ramon Muntaner i l'associació cultural La Tella, es dóna continuïtat al que es va realitzar  l'any 2012 a Móra la Nova i Ascó a partir de la iniciativa del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, INEFC-Lleida i l'associació cultural Lo Llaüt.
En aquesta ocasió la part teòrica s'ha dut a terme a la Universitat Jaume I, mentre que les exhibicions i activitats més pràctiques han tingut lloc a Sant Mateu. Així, el divendres dia 8 s'iniciava el congrés amb la conferència de Soumitra Mondal titulada Games and folklore in Africa and Asia, i tot seguit s'obria el simposi dedicat al joc en l'àmbit del temps lliure amb interessants ponències com la de Teresa Valverde amb Els jocs per a la diversitat funcional i TEA mitjançant l'aprenentatge-servei: Projecte Smile; Com ocupem el temps lliure? Beneficis de l'ús dels jocs de taula en les capacitats intel·lectuals, de Manuel I. Ibáñez; Tocatì: un festival al voltant del joc tradicional, a cura de Beatrice Dusi. 
Jaume Bantulà va fer la conferència titulada El joc com a dret dels infants i, tot seguit, Ana Rosa Jaqueira va explicar el Projecte Bridge -al qual, a través de l'Institut de Flix, vaig poder participar-.
Dissabte s'iniciava amb un seguit de comunicacions i la ponència de Carmen Fernández Juegos tradicionales con canciones: experiencia interdisciplinar para la diversitat
Tot seguit venien les comunicacions i ponències sobre l'àmbit educatiu, amb Josep Casanova De l'aula al carrer: jocs tradicionals i metodologies actives; Esther Cantillo Una trobada al voltant del joc i esport inclusiu; i Alberto González que va explicar una trobada de jocs populars i tradicionals a les escoles de Castelló.
Dins d'aquest àmbit vaig tenir l'oportunitat de presentar la comunicació Del senet al pachisi passant per l'alquerc. Una proposta didàctica per a treballar la història a partir dels jocs de tauler, basada en un seguit d'activitats de gamificació que duem a terme a l'Institut de Flix.
Va continuar la ponència de Rafel Folch que va exposar el treball que va l'IPEC en relació al joc i l'etnologia i, per acabar, Pere Lavega va fer una excel·lent conferència sota el títol El joc tradicional com a patrimoni cultural immaterial.
Diumenge la població de Sant Mateu va acollir el 1r Festival Maestrat Games que va esdevenir una mostra ben representativa de jocs tradicionals i populars. Va tenir lloc una trobada internacional de bitlles, amb la participació de 10 clubs.
Exhibició de jocs tradicionals aragonesos a càrrec de membres de la Federación Aragonesa de Juegos y Deportes Tradicionales.
 
Exhibició de dòlit (bòlit, bèlit...).
Els diferents campionats i concursos van anar acompanyats d'exposicions i d'un taller de construcció de joguines de canya. En el mateix espai es va poder adquirir el llibre Quina canya! Joguinetes.
Tot seguit veureu un seguit de vídeos de la jornada de Sant Mateu. 
El joc de la bandera


Joc de la gaiata, un dels molts jocs anomenats "juegos de bureo" per la Federació Aragonesa de Juegos y Deportes Tradicinoales.


Joc de la patata, proposat també per la Federación Aragonesa.


Aixecament de sacs organitzat per la Federación Aragonesa.


Cal felicitar la iniciativa de Joan Ortí, professor d'educació física i membre de l'associació La Tella, per donar continuïtat al I Congrés de Jocs en la Història, i cal felicitar-lo per l'organització, l'estructura dels diferents simposi i les activitats pràctiques proposades.

1 comentari:

  1. Moltes gràcies per venir i participar. Com sempre és un plaer escoltar-vos, compartir i jugar!

    ResponElimina