divendres, 31 de maig del 2019

Xarranca a Sydney

La Ivet acaba d'enviar-me aquest vídeo de Sydney, amb la famosa Òpera al fons i, a primer terme un curiós i tecnològic joc de xarranca. Tradició i modernitat arreu!

dijous, 30 de maig del 2019

Jocs com activitat d'aprenentatge i servei al Lladonosa



L'institut Lladonosa de Lleida és un centre referent en la programació i pràctica del què anomenem aprenentatge i servei comunitari. Recordem que aquesta matèria, que serà d'obligat compliment a partir del proper curs arreu de Catalunya, va adreçada a l'alumnat que cursa 3r d'ESO i que ha de dur a terme un determinat tipus de servei útil a la comunitat i l'entorn.
El passat dilluns 27 alumnes d'aquest centre van dur a terme una tarda de jocs amb els joves de la Fundació Down Lleida.

Al pati es van distribuir una dotzena de jocs de tota mena: tradicionals, de nova creació, sobredimensionats, de punteria, d'habilitat, de llançament, d'enginy, d'atenció, de velocitat... El resultat el podem veure en aquest seguit d'imatges:


 
Tampoc hi van faltar el pitxell d'engany, típic joc de romiatge de les Terres de l'Ebre, que consisteix en un pitxell o càntir amb nombrosos brocs però dels quals sols n'hi ha un que estigui foradat i que, per tant, surti aigua! -el pitxell que es veu a la imatge és de Miravet-.
Els circuits i els jocs de punteria són dels que més van agradar als participants:


Però un dels més visuals, emocionants i divertits és el joc dels cubells o galletes. Aquest joc, que l'ha adaptat i sobredimensionat l'associació cultural Lo Llaüt, permet als participants treballar l'orientació, les seqüències, l'ordre i la velocitat.
Felicitem aquesta bona pràctica que curs rere curs es va repetint a l'institut Lladonosa.

Publicació del recull del XVè Tradijoc

 
Acaba de publicar-se el recull dels jocs que es van realitzar en el marc de la quinzena edició del Tradijoc -trobada d'alumnat de 1r d'ESO de les comarques de la Ribera d'Ebre i la Terra Alta per a practicar jocs tradicionals d'ambdues comarques-. 
 
Enguany aquesta edició es va dur a terme a Gandesa. Podeu trobar tota la informació i consultar el contingut en PDF del llibret en aquest enllaç.

dimecres, 29 de maig del 2019

Trompes de salze i freixe

 
El dissabte 25 de maig Grup de recerca EtnoBioFic (UB i IBB, CSIC-ICUB) conjuntament amb l’associació Amics de Cerdanya i l’Ajuntament de Guils de Cerdanya van organitzar al Local Social d'aquesta petita població un taller centrat en els processos d’elaboració de xiulells i trompes amb fusta de salze i freixe.
El primer que cal fer és preparar la llengüeta -per entendre'ns, el què seria l'inxa d'una gralla-. Per això cal agafar una rameta de salze i, a uns 3 cm de l'extrem marcar una anella al voltant. Tot seguit es procedeix a picar, amb el mànec de la navalla, damunt l'escorça per tal que es desempegui de la fusta.
Un cop tenim la llengueta ara toca fer la trompa. Cal escollir una rama un xic més gruixuda.
Amb la navalla anem marcant l'escorça en "forma d'espiral", un gruix d'uns 8 cm.
I tot seguit procedim a desenganxar-la.
Ara cal anar-la giravoltant formant una mena d'embut. Quan es té aquesta forma cal fermar-la bé, per això podem utilitzar les punxes de l'aranyó -amb un parell o tres n'hi haurà prou-.
I ja tenim la nostra trompa. Ara sols cal col·locar a la punta la llengüeta que hem fet prèviament.

I a fer soroll!!!



dimarts, 28 de maig del 2019

Xiulells de salze

 
El dissabte 25 de maig Grup de recerca EtnoBioFic (UB i IBB, CSIC-ICUB) conjuntament amb l’associació Amics de Cerdanya i l’Ajuntament de Guils de Cerdanya van organitzar al Local Social d'aquesta petita població un taller centrat en els processos d’elaboració de xiulells i trompes amb fusta de salze i freixe. 
 
L’activitat es realitza durant el mes de maig aprofitant que la fusta es troba en el seu estat òptim per a la manipulació. Durant el transcurs del taller, els assistents podran contemplar el procés de fabricació i comentar els aspectes que suscitin interès.
La construcció dels xiulells -és així com l'anomenen a la zona- no és massa complicada però cal tenir en compte diversos aspectes que condicionaran un bon resultat. En primer lloc, com avançava, un bon moment per a fer-los és al més de maig quan les rames de salze tenen la saba molt líquida. També cal que aquestes rames no presentin nusos a fi de poder treure bé l'escorça sense trencar-la i, per últim i tècnicament més complicat, cal anar tallant la fusta sense pressa, rebaixant amb cura el què serà el xiulell.
En primer lloc s'ha de marcar l'anell que delimitarà el xiulell. Sols cal prémer lleugerament amb la navalla damunt l'escorça. Tot seguit podem fer el bisell.
A continuació es procedeix a un ritual ben curiós. Cal anar donant copets amb el mànec de la navalla damunt de l'escorça per tal que aquesta es desempegui de la fusta. I si es vol fer tot el ritual complert cal acompanyar aquesta acció amb la cantarella:
Seba, seba,seberina
de la pell de la padrina.
Seba, seba, sebaràs
de la pell de Barrabàs. 
Hi ha moltes més cantarelles d'aquest tipus. Les podeu trobar al llibre La casa, la feina, la vida quotidiana de la Catalunya septentrional, de J. Muntané Bartra, J. Muntané i N Muntané Manaut, editat per l'Institut d'Estudis Ceretans (2010).
 
Si heu fet bé el ritual i, millor encara, si heu colpejat suaument però constant la rama de salze ràpidament podreu extreure l'escorça.
Ara toca anar rebaixant la fusta per on hi haurà el forat de ressonància.  
I finalment sols queda anar provant el xiulet fins a trobar el sol que m'és ens agradi!