diumenge, 28 d’octubre del 2018

Patufet on ets? Aureli Capmany al Palau Robert



L’any 2018 s’escauen els 150 anys del naixement d’Aureli Capmany al barri del Born de la ciutat de Barcelona, en una família de cistellers.
Fill de nouvinguts a la ciutat, és una figura cabdal per a l’estudi de la ciutat de Barcelona, especialment el seu urbanisme, els monuments, els teatres i els espectacles, els costums i la manera de viure. També és important per a l’estudi de la cultura popular d’arreu de Catalunya: els contes, la dansa, la cançó, la imatgeria festiva, les llegendes, els refranys, la música, etc.
Home d’ofici i sense estudis acadèmics, creà el seu propi pla autodidacta d’accés al coneixement pouant d’aquí i d’allà el gran bagatge cultural que oferien les entitats i associacions de la seva època: lectures, xerrades, converses, visites, observacions i excursions.
Pensà, ideà, impulsà, creà, organitzà, col·laborà i donà forma a nombrosos projectes d’abast de país: del Cançoner Popular al modest En Patufet -projectes primerencs i personals-, al naixement dels orfeons i els esbarts dansaires o d’obres teatrals. En les seves paraules: “fonamentant la meva actuació vers el folklore de Catalunya i la història de Barcelona”.
Convençut de la vàlua de la cultura i del que avui anomenem “transferència del coneixement”, va saber imprimir a tota la seva activitat i la seva vasta obra el mestratge necessari per transferir el coneixement a altri. Treballa per donar eines als mestres i professors reconeixent l’ús de la cançó, la dansa, el teatre, la rondalla, la llegenda, etc. com a eines bàsiques per enfortir i singularitzar la personalitat i com a eina al servei del país.
La declaració del Govern de la Generalitat de l’Any Aureli Capmany com a commemoració oficial del 2018 té l’objectiu de difondre la seva figura i donar reconeixement públic a la seva tasca en la cultura popular de Catalunya.
En aquest enllaç podreu descarregar-vos el catàleg de l'exposició PATUFET ON ETS? en el qual he tingut ocasió de participar.

Encuentro Internacional de Juegos Tradicionales "Ribera del Duero"


divendres, 19 d’octubre del 2018

Divulgació del fet casteller a Sydney


La Colla Castellera Kangoors de Sydney, creada al 2016, té molta empenta i ganes de donar a conèixer el fet casteller a Austràlia. És per això que aquests dies prepara una primera exposició de cartells, molt visuals, que fan un breu repàs a la història castellera, expliquen els diferents tipus de castells i torres, i mostren quina és la tècnica per a fer castells.  
Si esteu per Sydney aquests dies no deixeu d'anar a veure els seus assajos que es fan a l'aire lliure, cada dijous a partir de les 18:00, en un lloc tan cèntric com a emblemàtic com és el Hyde Parc de la ciutat.


d

dijous, 18 d’octubre del 2018

La colla castellera de Sydney

Aquests dies ha estat notícia el concurs anual de castells de Tarragona. Sens dubte un  espectacle! Cal tenir ben present, però, que a l'antiga plaça de braus no s'hi troben, ni molt menys, totes les colles castelleres que hi ha arreu. 
Des d'aquí volem donar protagonisme i visibilitat precisament a aquelles colles que per distància, convicció, organització... no són presents a aquesta festa castellera. Per això us adjunto aquest vídeo dels Kangoors de Sydney que, des de les antípodes, gaudeixen, fan pinya i cohesió amb els castells. 

Podeu seguir als kangoors de Sydney a través del facebook.

dimecres, 17 d’octubre del 2018

El cèrcol a Indonèsia

Fent córrer el pneumàtic a una illa d'Indonèsia!

dimarts, 16 d’octubre del 2018

El monopoly a Perú

L'amic Miqui Giménez ens envia fotografies del seu viatge per Perú. A la imatge uns nens jugant al monopoli!

dilluns, 15 d’octubre del 2018

Ir Campionat Internacional de Bitlles de Sis a Reus


Aquest cap de setmana passat Reus va acollir el 1r Campionat Internacional de Bitlles de Sis organitzat per la Coordinadora Intercomarcal de Bitlles/Birles, membre de l’AEJeST.
El campionat va reunir 9 modalitats diferents de bitlles de sis procedents de diferents zones de Catalunya, regions d'Espanya i França:

Mirles de Sant Mateu
Bitlles de la Coordinadora Intercomarcal de Bitlles/Birles
Bitlles de Lleida
Bitlles Federació Catalana de Bitlles
Bolillos de Villanueva de Gumiel
Bolinches de Monreal del Campo
Deixabolu
Quilles au Maillet
Quilles de six
El campionat, obert al públic en general, es va organitzar de manera que cada participant havia de practicar cadascuna de les modalitats. Per això es van preparar 48 pistes de llançament a la plaça Alcalde Antoni Borrell de Reus.
Aquest primer campionat internacional ha servit per a posar en contacte diferents associacions i federacions d'aquesta modalitat de joc, assentant les bases per a futures col·laboracions en competicions, exhibicions i festivals. 


Carreres de cèrcols a Moçambic

L'amiga Glòria m'ha enviat aquestes dues fantàstiques imatges d'uns nens jugant amb el cèrcol a Moçambic. Això sí que és un paradís de jocs pels nens i nenes... i no cal tants sofisticats gronxadors i parcs infantils!!!

dimarts, 9 d’octubre del 2018

Patufet on ets? Aureli Capmany (1868-1954)


El dia 20 de setembre, es va celebrar al Palau Robert de Barcelona l’acte inaugural de l’exposició Patufet on ets? Aureli Capmany (1868-1954) en commemoració del 150è aniversari del naixement del més que folklorista Aureli Capmany. 
A l’acte, presidit per la Directora de Cultura Popular i Associacionisme Cultural de la Generalitat de Catalunya, senyora Ma Àngels Blasco, va intervenir la comissària de l’Any Capmany, senyora Montserrat Garrich, que explicà totes les iniciatives culturals en què va intervenir i que va promoure Capmany i com aquestes queden reflectides temàticament en els diferents apartats de què consta l’exposició. Una exposició senzilla però fàcil de muntar i transportar, pensada per recórrer qualsevol punt del territori català i per divulgar la figura de Capmany el més àmpliament possible.
Durant la presentació, es van rebre des de la distància unes paraules d’agraïment i encoratjament de l’exconseller Lluís Puig qui, des de feia tres anys, ja es va preocupar de promoure aquest aniversari. L’acte el varen cloure els magnífics músics Ramon ManénPol Aumedes interpretant unes precioses cançons populars que recollí Capmany en el seu Cançoner Popular
Un interessantíssim catàleg, editat pel Departament de Cultura, acompanya l’exposició, amb textos de Laura Borràs, Lluís Puig, Montserrat Garrich, Josefina Roma, Manuel Pérez Nespereira, Carme Oriol, Gloria Ballús, Josep FornésAntoni SerésMaria Antònia Pujol i Biel Pubill , que glossen el diferents aspectes de la vida i l’activisme cultural de Capmany.
Trobareu més informació en aquest enllaç.

dilluns, 8 d’octubre del 2018

Joc de tauler de Brunei



L'amiga Sylvie m'envie aquest curiós joc de tauler que ha vist al museu de Kampong Ayer, Brunei. 
En aquest enllaç trobareu les regles del joc:

diumenge, 7 d’octubre del 2018

Joc de tauler (s. X-XII)


Joc de tauler gravat damunt una llosa de pissarra. Sembla tractar-se d'un tauler de dames tot i que també hi apareixen ratlles en diagonal que recordarien algun tipus d'alquerc. Es troba exposat al Museu Espai Ceretània i estaria data entre el segle X i XII.