dijous, 21 de febrer del 2019

Goigs de Nostra Senyora de la Llibertat

Pels temps que correm crec que és adient destacar els Goigs de Nostra Senyora de la Llibertat que acabo de descobrir fullejant la darrera revista CARAMELLA (n´p. 76, núm. 40 de gener-juny de 2019).
Els goigs, junt amb molts altres fulls i papers solts que contenien rondalles, llegendes, jocs i figures de rengle entre d'altres, formaven part de l'ampli ventall de fulls anomenats "de fil i canya". Com llegim a La Teiera, (...) el nom –«de fil i canya» o «de canya i cordill»– els ve donat per la forma com s’exposaven a la venda: penjats d’un cordill i agafats amb un tros de canya, a manera de pinça, perquè no se’ls emportés el vent. Els venedors els recitaven o els cantaven, com a reclam, i la gent els adquiria per a llegir-los i repetir-los. Com que l’estructura dels romanços possibilita adaptar-hi un gran nombre de tonades de tradició oral, fou habitual que més d’un text de difusió impresa restés en la memòria oral com a cançó.
A continuació podeu llegir el comentari i referències d'aquest curiós i actual goig extret de CARAMELLA.
En un bloc juganer com és aquest i com deia, per l'època que tenim la sort de viure, val la pena regirar per les llibreries de vell i pels arxius per a cercar... tota mena de jocs!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada