dimecres, 6 de febrer del 2019

El món lúdic al MNAC

Al MNAC (Museu Nacional d'Art de Catalunya) hi trobem algunes de les referències més antigues de Catalunya relacionades amb el món del joc. Objectes, pintures i gravats, tapissos... ens mostren el món lúdic dels nostres avantpassats. Entre aquests objectes trobem aquestes dues capses de jocs:

Capsa de jocs amb tauler d'escacs i de jaquet, del segle XV, d’autor desconegut i originària del nord d’Itàlia. Feta d’os i fusta amb guarniments metàl·lics.

Capsa de jocs amb músics, també del segle XV, feta d’ivori amb restes de policromia i daurat sobre ànima de fusta.


O aquesta pintura de les bigues del palau barceloní del marquès de Llió. Hi trobem uns dibuixos de temàtica quotidiana, amb dos personatges, un home i una dona, que juguen al jaquet.



I encara aquesta talla de fusta de roure procedent del cadirat del cor de la catedral de Barcelona, 1394-1399, que representa dos individus fent una mena de polseig o exercici de força.
A la fitxa que acompanya aquesta obre llegim: El cadirat al qual pertanyen aquestes misericòrdies es conserva en gran part in situ. Està format per diversos seients abatibles que, en aixecar-se, deixen veure una rica iconografia de temàtica profana.  Aquest element rep el nom de misericòrdia perquè permet recolzar-hi el cos mentre s’està dempeus. L’obra fou dirigida per l’escultor Pere Sanglada, que viatjà a França i Flandes per veure els més bells cors d’aquestes contrades i comprar la fusta necessària.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada