diumenge, 28 d’octubre del 2018

Patufet on ets? Aureli Capmany al Palau RobertL’any 2018 s’escauen els 150 anys del naixement d’Aureli Capmany al barri del Born de la ciutat de Barcelona, en una família de cistellers.
Fill de nouvinguts a la ciutat, és una figura cabdal per a l’estudi de la ciutat de Barcelona, especialment el seu urbanisme, els monuments, els teatres i els espectacles, els costums i la manera de viure. També és important per a l’estudi de la cultura popular d’arreu de Catalunya: els contes, la dansa, la cançó, la imatgeria festiva, les llegendes, els refranys, la música, etc.
Home d’ofici i sense estudis acadèmics, creà el seu propi pla autodidacta d’accés al coneixement pouant d’aquí i d’allà el gran bagatge cultural que oferien les entitats i associacions de la seva època: lectures, xerrades, converses, visites, observacions i excursions.
Pensà, ideà, impulsà, creà, organitzà, col·laborà i donà forma a nombrosos projectes d’abast de país: del Cançoner Popular al modest En Patufet -projectes primerencs i personals-, al naixement dels orfeons i els esbarts dansaires o d’obres teatrals. En les seves paraules: “fonamentant la meva actuació vers el folklore de Catalunya i la història de Barcelona”.
Convençut de la vàlua de la cultura i del que avui anomenem “transferència del coneixement”, va saber imprimir a tota la seva activitat i la seva vasta obra el mestratge necessari per transferir el coneixement a altri. Treballa per donar eines als mestres i professors reconeixent l’ús de la cançó, la dansa, el teatre, la rondalla, la llegenda, etc. com a eines bàsiques per enfortir i singularitzar la personalitat i com a eina al servei del país.
La declaració del Govern de la Generalitat de l’Any Aureli Capmany com a commemoració oficial del 2018 té l’objectiu de difondre la seva figura i donar reconeixement públic a la seva tasca en la cultura popular de Catalunya.
En aquest enllaç podreu descarregar-vos el catàleg de l'exposició PATUFET ON ETS? en el qual he tingut ocasió de participar.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada