dilluns, 4 de juny del 2018

Vetaina de viatge al Périgord


El cap de setmana del 19 i 20 de maig Vetaina va fer una escapada a la regió francesa del Périgord, una zona fantàstica que presenta un paisatge d'un verd ufanós esquitxat de petits poblets graciosament situats a tocar de rius i rierols, i sovint, al capdamunt de les muntanyes que els voregen, descobrim magnífiques torres i castells que semblen sortits de comptes de fades.
Abans d'arribar, de camí, va fer parada a Caors on destaca el magnífic pont que salva l'Òlt. Salvant les distàncies el pont ens recorda al de Besalú, amb les seves esveltes torres de defensa.

La petita ciutat destaca també per la gran i curiosa catedral de Saint-Étienne. És curiosa per les tres grans cúpules que coronen la nau central. Tot l'edifici és una llibre obert d'evolució de l'art, història i arquitectura doncs es va anar construint poc a poc des de l'alta època medieval quan el romànic era l'art rellevant.

I és al claustre on trobem els primers jocs del nostre viatge. Entre els àmbits dels finestrals hi descobrim, gravats, dos jocs del marro, pixo, cago -tres en ratlla- dels quals es fa difícil pronosticar l'antiguitat.
El següent poble que va visitar va ser Sent Circ de la Pòpia -Saint-cirq-Lapopie-. Quedava una mica a desamà de la ruta inicial però valia la pena arribar-hi! La carretera, estreta i no gaire transitada, passa per una zona rural boscosa de petits roures i alzines. Quan s'arriba a la població, penjada dalt d'un turonet que s'aboca al riu, et trobes amb un paisatge sorprenent i un dels poblets més bonics de França. Aquí hi podeu trobar un curiós museu de jocs per a tota la família.

Ara sí, al cor del Périgord fem cap a Beynac e Casenac. El castell que corona la muntanya és magnífic. És un lloc ideal per anar amb família i perquè els xiquets i xiquetes es facin una idea molt clara de com era viure en un castell. Les murades, els merlets, les portes d'accés, el pont llevadís, el pati d'armes, les estances... tot està perfectament senyalitzat.
Remuntant el riu amb una gabarra podem des cansar escoltant plàcidament episodis de la història i la cultura d'aquestes terres occitanes, arribant fins a La Roque-Gageac, un petit poble que viu de cara al riu i de cara al turisme!
Tot perfectament enjardinat i preparat per al turisme familiar: 
Ah! i si hi feu cap entre el juliol i l'agost no deixeu de visitar algun dels molts laberints fets amb el conreu de panís que podeu trobar arreu!

Vetaina ha aprofitat també per visitar altres indrets emblemàtics, tots ells molt propers els uns dels altres, i situats en paratges idíl·lics com ara le Chateau de Commarque situat damunt una grandiosa balma:
Damunt d'una balma també trobem la Maison forte de Reignac senyorejant un bell paisatge:

I per acabar, abans d'arribar a Sarlat -objectiu del viatge de Vetaina- ha tingut temps de perdre's pel bonic entorn de les Cabanes de Breuil. És un paratge preciós que conserva les antigues construccions de pedra en sec característiques de segles precedents. Aquí hi trobem una família que porta generacions vivint de la feina del camp, dels animals de granja... i ara, per sort, sensibilitzats amb el patrimoni que tenen, obren les seves portes al turisme. Ah! si hi aneu no dubteu en demanar la informació en català!!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada