dijous, 25 de maig del 2017

Els jocs de les Festes d'Ascó recollits al nou llibre: Encenalls de la nostra història



Està a punt d’aparèixer una nova publicació d’Ascó que porta per títol ENCENALLS DE LA NOSTRA HISTÒRIA. ASCÓ, UN LLEGAT PER PRESERVAR, i que ha estat elaborada per Biel Pubill i Soler i Josep M. Raduà i Serra. Es tracta d’un recull dels monogràfics que al llarg de deu anys (2007-2016) han aparegut en els programes de la festa major del poble i que en aquest període han ressenyat algun esdeveniment destacat, la commemoració d’alguna efemèride o la glossa d’alguna entitat o persona, entre d’altres. Aquestes aportacions apareixen amb la voluntat de convidar els lectors a la reflexió, l’anàlisi, la coneixença o l’aproximació històrica, etnogràfica, cultural o festiva d’Ascó.
El títol, ENCENALLS, evoca la pluralitat de temes que es troben al llarg de les més de dues-centes pàgines que configuren el llibre, ja que en el seu conjunt esdevé una miscel·lània de temàtiques, totes elles amb l’objecte de deixar constància del patrimoni d’Ascó en les seves diferents vessants.
ENCENALLS DE LA NOSTRA HISTÒRIA. ASCÓ, UN LLEGAT PER PRESERVAR s’enceta amb el monogràfic que es va publicar l’any 2007. Aquest es feia ressò d’una efemèride, el centenari d’una de les riuades recents més importants i recordades, la de l’octubre de 1907. Portava per títol “Tot comença i tot acaba a l’Ebre”.
L’any següent es va dedicar a la part més lúdica de la festa major (jocs, divertiments i competicions) tot lligant-ho amb la participació de l’esportista local Sònia Franquet a les olimpíades de Pequín de 2008. Era fer “Un cop d’ull al patrimoni lúdic asconenc”.
L’any 2009 es va recuperar de nou la idea de l’efemèride tot recordant “Quatre-cents anys després” l’expulsió dels moriscos i les conseqüències que van tenir en un poble com Ascó.
És temps de festa” era el títol dels apunts històrics de l’any 2010 en què es va fer un repàs al bategar associatiu d’Ascó des de principis del segle XX fins a l’actualitat, i posant l’accents en dos aniversaris rodons: els 25 anys del Ball de Diables d’Ascó i de Vídeo Ascó TV.
L’Ebre dona identitat als pobles riberencs, i va ser amb motiu de l’estrena del llaüt turístic Lo Roget l’any 2011 que es va optar per dedicar al nostre riu el monogràfic “Preparats per pujar a bord?”, que es va complementar amb el record dels 40 anys de la fundació de l’entitat Joventut Conscient, avui desapareguda.
El 2012 va ser l’any dedicat als templers amb un “Fent-li l’ullet a la història” tot rememorant el segle i mig de presència d’aquest orde militar com a senyors del castell d’Ascó.
Va ser el 2013 quan es va fer de nou una mirada enrere però sense anar gaire lluny en el temps. Amb “Un poble de la mà de la cultura” es va voler reflectir la presència gegantera a Ascó amb el templer el Falcó i la reina Sança, però també fent una ullada als diferents gegants que a dia d’avui formen part del patrimoni festiu de la resta de poblacions de la Ribera d’Ebre. També es va homenatjar els 25 anys del Premi de Narrativa Vila d’Ascó tot ressenyant els guardonats en aquest període.
El Tricentenari de la Guerra de Successió” a la Ribera d’Ebre va ser l’excusa de l’any 2014 per fer una pinzellada de la nostra història, tant la que apareix als llibres, com també aquella que ha conformat la gent, la societat o la fesomia urbanística d’un poble.
Si anys enrere s’havia parlat de l’expulsió dels moriscos i la conseqüent despoblació, el 2015 es va seguir el fil de la història tot rememorant la Carta de Població posterior, que es va titular “Quatre-cents anys després, sigueu benvinguts”.
Per acabar els monogràfics que han encetat els programes de festa major en aquesta dècada, els protagonistes van ser els artistes locals del segle XX, tant nascuts aquí com aquells vinculats familiarment: Pere Daura, Josep Maria Brull, Domingo Margalef, Nicolau Ortiz, Carmel Biarnés, Josep Gironès, Oriol Muntané i Teresa Linyan. Va ser l’homenatge dels autors a “Ascó, bressol d’artistes”.
ENCENALLS ha estat prologat pel catedràtic d’Història de l’Institut de Flix, Pere Muñoz.
De l’obra, que està editada per l’Ajuntament d’Ascó, se n’ha fet una tirada de 800 exemplars.
La presentació del llibre anirà a càrrec del director de l’Arxiu Comarcal de la Ribera d’Ebre, Gerard Mercadé. Això serà el divendres 26 de maig a les 18’30 hores a la Sala d’Actes de l’Ajuntament.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada