dissabte, 22 d’abril del 2017

Oca de Alonso de Barros (1587)


Una molt bona amiga que sempre que va pel món pensa en mi i en la meva dèria de recollir jocs, fa unes setmanes em va portar, de Madrid, una còpia del joc de l'oca d'Alonso de Barros publicada el 1587. Es tracta d'un dels primers jocs d'oca coneguts i que fa uns anys es va localitzar a la British Library de Londres. 
La còpia que m'ha regalat es va imprimir en motiu de l'exposició Miguel de Cervantes: de la vida al mito (1616-2016) -mostra presentada a la Biblioteca Nacional de España-.
El tauler de joc és de paper gruixut en format DIN-3, doblegat per la meitat, i l'interior està bellament dibuixat, amb textos en italià i traduccions en castellà de l'època. Destacar que a diferència dels jocs d'oca actuals que en general estan totalment il·lustrats aquest sols té dibuixades les caselles més significatives o, per dir-ho d'una manera planera, on no hi succeeix res quan s'hi cau. La part exterior del joc conté la "Declaración del juego y orden de jugarle", dit d'altra manera, les normes del joc.
Un bonic obsequi que, si teniu ocasió, podeu mirar de localitzar a la Biblioteca Nacional de España. Gràcies pel regal!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada