dimecres, 18 de gener del 2017

La corrida de la forca a Ascó

La corrida de la forca o de les cintes és un dels jocs tradicionals que l'associació cultural Lo Llaüt va recuperar el 2000 i va incloure dins de la tarda de jocs a plaça que, des d'aleshores, es programa dins dels actes de la Festa de Sant Antoni d'Ascó -Festa Patrimonial d'Interès Nacional-.

El joc es du a terme davant les escales de la sodra, a la plaça de l'església, on a la dècada dels seixanta encara s'organitzava en el marc de la festa major d'estiu. 

Aleshores la pràctica totalitat dels participants eren homes i adults. Els nens i nenes eren simples espectadors. Avui, tot i que el joc és obert a la participació de qualsevol, la majoria de participants són nens i nenes que, acompanyats dels pares, fressen per agafar una cinta amb la forca.
 
Abans aquest concurs, abastament conegut arreu, figurava en la majoria de programes de festa i els premis en guanyar les cintes eren inicialment en espècies (galls, conills...) i, més tard, monetaris.
Avui, gràcies a Lo Llaüt, podem reviure com era el joc i gaudir de l'escenari càlid i xiroi de la plaça de l'església que aquests dies esdevé el centre neuràlgic de la festa.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada