dijous, 12 de febrer del 2015

Intercanvi de cromos


El col·leccionisme és una afició comú a totes les cultures i que es perd en el temps. Arreu trobem col·leccionistes i persones capficades en recollir i conservar objectes determinats. Els cromos, des de finals del XIX i sobretot durant la segona meitat del segle XX van ser motiu de col·lecció per grans i petits.
Si volem buscar l’origen potser el trobaríem en les vinyetes que es retallaven de les auques i que es feien servir per nombrosos jocs d’aposta infantil, loteries o bé com a moneda de canvi. El gust per a tenir aquestes il·lustracions el van saber captar molt bé els “gestors de màrqueting” d’aleshores, i no van tardar a aparèixer els primers cromos, normalment acompanyant productes alimentaris adreçats a la canalla com ara la xocolata. Aquests cromos ràpidament van ser motiu de col·lecció donat que eren admirats per les seves il·lustracions i el seu color, i el següent pas va ser, lògicament, l’aparició dels àlbums on recollir-los i poder-los contemplar. Podríem dir que aquests es van convertir en les enciclopèdies de la classe mitjana d’una societat on la televisió encara no existia i que, a través d’aquests àlbums s’accedia en certa mesura al coneixement del món.


La segona meitat del segle XX va suposar un increment notable en l’aparició de temàtiques i col·leccions, en bona part recolzades precisament per la televisió i les sèries que hi apareixien. Trobem temes variats com ara el futbol, automobilisme, esports diversos, tecnologia, ciència, sèries infantils com ara Heidi o Marco, personatges de cinema...
Avui no és difícil anar a qualsevol gran ciutat europea i localitzar els llocs de compra i bescanvi de cromos, com al Mercat de Sant Antoni de Barcelona o l'Estaçao de Caminhos de Ferro do Rossio, a Lisboa.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada