dimecres, 10 de setembre del 2014

Mon aualé n. 11


 
Acaba de sortir el número 11 de la revista Món aualé. En aquest darrer número es tracten els següents temes:

·         ELS JOCS MANCALA A LA TV. Es pot veure com la televisió ha mostrat de manera directa o indirecta els jocs mancala en reportatges, entrevistes, documentals o altres programes.

·         APRENEM A JUGAR A L'OMWESO I A L'IGISORO. S'explica com jugar a dos jocs mancala de reentrada: l'Igisoro i l'Omweso. El primer és un joc jugat a Rwanda i a Burundi. L'Omweso és un joc mancala molt popular a Uganda, on va tenir un paper central en la societat pre-colonial de Buganda.

·         A VIETNAM ES JUGA A L'O AN QUAN. L’Ô ăn quan és un joc mancala tradicional del Vietnam que és jugat, habitualment, pels xiquets i les xiquetes. Normalment, els taulers es dibuixen a terra amb guix o altres materials, amb dues files de cinc quadrats i un magatzem (quadrat més gran) a cada extrem.

·         TAULERS MANCALA DE SIERRA LEONE. Es parla d'un vídeo titulat "Warri a Sierra Leonean board game" en el qual Bill Hart (expert en art i cultura de Sierra Leone i acadèmic de la Universitat de l'Ulster) mostra 4 taulers de fusta de Sierra Leone i explica les regles del joc Warri (nom kriol per referir-se a l'aualé).

·         I també, les seccions habituals del RACÓ DEL COLECCIONISTA on es mostra un full amb 6 dissenys que formen part d'un total d'11 segells de la sèrie "Youth and Sports" de Tanzània. En un d'ells es pot veure a dos xiquets que juguen alBao.

·         I l'onzena part del GLOSSARI, on s'expliquen els tipus de magatzems que poden tenir els taulers mancala, és a dir els forats addicionals que s'utilitzen, habitualment, per col·locar-hi les llavors capturades durant la partida. S'explica que hi ha magatzems que són "jugables" i poden ser permanents o temporals.
 
Podeu consultar-lo gratuïtament a través d'aquest enllaç.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada