dilluns, 1 d’abril del 2013

Construcció d'un molinet

 

Breu apunt històric:
Els molinets de joguina possiblement tenen el seu origen a la Xina on ja eren coneguts al segle IV. Aquests funcionen estirant la corda del molinet, fent-lo girar i, si no estigués lligat, fins i tot sortiria volant com si fos un helicòpter.
Tanmateix a Europa no arriben fins als primers intercanvis comercials, i de fet no en tenim cap representació iconogràfica fins al segle XV en que trobem el quadre La Verge i el nen Jesús amb Sant Benet (1460), conservat al Museu de Tessé, a Le Mans.

A partir d’aleshores trobem altres exemples, com el que apareix en un gravat d’un calendarifrancès il·lustrant el mes de gener. Si ens fixem veiem un personatge que té un molinet a la mà dreta mentre està mirant tot un grup de nens que porten altres joguines com ara un cavallet, un molí de vent, pals per a jugar a la joca–semblant a l’actual hoquei-, i altres que tenen un ocell lligat d'un fil.


El conegut quadre de Jocs infantils (1560) de Pieter Bruegel també descobrim, al marge inferior esquerra, un nen jugant amb un molinet.
 

I el Museu d’Arts Décoratifsde París conserva un tapís de Tournai també del segle XVI amb tot deputtis –nens despullats jugant- entre els quals n’hi ha un que porta un molinet.


Els segles XVII i XVIII aquesta joguina ja era molt coneguda la qual cosa ho demostra, per exemple, l’existència de venedors ambulants. Fixem-nos en el gravat d’Edme Bouchardon(1742).


Què us sembla si construïu un molinet?
 

A continuació podreu veure com es construeix una molinet amb potets de rodets de fotografia o amb els petits envasos dels ous "Kinder". Ves pas a pas i construeix-te el teu molí.


Què necessitaràs?

·unes tisores
·un fil de cosir
·una tub de cola
·un parell de nous grans, o bé 2 ous "kinder" de plàstic, o un parell de potets de rodets de fotografia... 

Trobaràs més informació de com es construeix en aquest enllaç.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada