dimarts, 18 de setembre del 2012

Els trinquets a la Ribera d'Ebre


Acaba de sortir publicat el núm. 21 de la Miscel·lània del Centre d'Estudis de la Ribera d'Ebre. Aquesta publicació rotatòriament dedica un monogràfic, anual, a cadascun dels pobles de la comarca. En aquesta ocasió li ha tocat a la població d'Ascó. El llibre recull 24 articles de temàtica diversa (història, linguïstica, literatura, natura, etnografia...) en 411 pàgines.
 

Quant a la temàtica que ens interessa hem de destacar l'article Mano a mano. Els trinquets a la Ribera d'Ebre i el paradigma d'Ascó (p. 219-239) de Biel Pubill. En el breu resum que inicia l'article llegim:
La història s’ocupa de donar sentit, de recuperar o fins i tot de reinventar –no sempre malintencionadament- allò que el pas del temps ha convertit en un desert ple d’esquelets anònims. Els petits pobles no s’escapen a aquesta realitat, i precisament perquè són petits i s’allunyen dels interessos dels investigadors i historicistes, hauríem de fer un esforç per recollir i donar nom a cada peça de l’esquelet que tenim disseminat per l’entramat urbà i pel desert del record, a fi d’embastar i donar sentit interpretatiu a la nostra realitat.
 
El nom dels carrers i places són muts testimonis d’aquesta història, la memòria dels quals el temps enterboleix i a voltes descontextualitza fent perdre el seu sentit: Lleuda, Hospital, Baijunga, Perill, Fossar Vell, Trinquet… en són bons exemples. Avui parlarem d’aquest darrer carrer que, a Ascó, transcorre més o menys paral·lel al carrer Hospital, unint el capdamunt del carrer Clots amb el carrer del Riu, i intentarem donar un seguit de pistes que ens ajudin no sols a contextualitzar-lo sinó també a reinterpretar la importància d’un joc, el del trinquet, que durant segles fou conegut i considerat com a principal distracció i que, en poc temps, pràcticament ha desaparegut del nostre paisatge lúdic.
A banda de rescatar de l’oblit aquests espais de joc repassarem breument, a partir de fonts documentals i iconogràfiques, l’origen dels jocs de pilota i intentarem fer una primera distribució dels trinquets o frontons dels quals tenim notícia a la Ribera d’Ebre.

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada