divendres, 10 d’agost del 2012

Variants de jocs de mancala


A Etiopia no és difícil trobar gent jugant a diferents variants de jocs de mancala. A Axum, per exemple, a les escalinates que condueixen a l'església de Santa Maria de Sion, hi ha gravat a la pedra un joc de 12 petits forats, sis per banda. 

A Bahar Dar hi vaig veure jugar a adults al passeig que ressegueix el llac Tana. En aquest cas els joves havien practicat uns senzills forats a terra i jugaven amb pedretes irregulars.

També els nens pastors que trobem a les cataractes del Nil, a Tis Abay, jugaven fent forats a la terra humida i jugant amb pedretes idèntiques als anteriors. En aquest cas el joc rep el nom de "gebeta".



Viatjant per les carreteres del sud del país vam trobar a ramaders sumais que jugaven amb 24 forats, 12 per cap. La curiositat d'aquest joc és que abans d'iniciar-lo cada jugador omple 8 dels seus 12 forats amb 3 pedres, deixant-ne per tant 4 forats buits -aquests forats buits no poden coincidir amb els del contrari-. A partir d'aquí el joc segueix la dinàmica del conegut joc d'awale, sembrant en direcció contrària a les agulles del rellotge, i es guanyen les pedres que hi ha al forat paral·lel.


A prop de Murulle, en un poblat karo que senyoreja el cabalós riu Omo, hi trobem un magnífic joc de 48 forats excavats a l'arena, en 4 fileres de 12 forats cadascuna. El joc rep el nom de maide i s'assembla al joc que coneixem amb el nom d'hus. El joc s'inicia amb 2 pedres dins de cada forat i, a diferència de l'hus, en aquest cas no sols es guanyen les pedrets del contrari que es troben a la segona línia, també les de la filera exterior.






3 comentaris:

  1. Més que interessant, genial i divertit... reconfortant: en els temps que corren, recordar que els jocs mil·lenaris i austers (aparentment) segueixen inalterables proporciona seguretat cultural. Molt agraïts.

    ResponElimina
  2. Excel·lent reportatge i magnífiques fotografies que mostren com de vius estan els jocs mancala en aquestes terres. Felicitats, Biel !!

    ResponElimina
  3. Anònim9/5/13

    Et facil·lito BIEL

    ResponElimina